Informatiebijeenkomsten
De Online informatiesessie 'Wat zijn de werkzame mechanismen om jeugdwerkloosheid en stagediscriminatie tegen te gaan?' van 10 februari gemist? Kijk deze dan terug:
Subsidieregeling 'Extra begeleiding van en nazorg aan jongeren met een grote kans op jeugdwerkloosheid' opent 22 januari 2021
De subsidieregeling “Extra begeleiding en nazorg ter voorkoming van jeugdwerkloosheid” opent aanstaande vrijdag 22 januari. De regeling kan worden aangevraagd via Dus-i.
Met deze regeling kunnen mbo-instellingen subsidie krijgen om in 2021 en 2022:
- laatstejaars studenten tot 27 jaar met een grote kans op jeugdwerkloosheid extra te begeleiden bij de overstap naar een vervolgopleiding of bij het vinden van werk;
- gediplomeerde schoolverlaters tot 27 met een grote kans op jeugdwerkloosheid nazorg te geven bij de overstap naar een vervolgopleiding, het vinden van werk of het doorsturen naar instanties die hen kunnen begeleiden naar werk.
Doelgroepen
De mbo-school bepaalt welke laatstejaars studenten en mbo-gediplomeerde schoolverlaters van de maatregelen gebruik kunnen maken. De regeling is bedoeld voor jongeren met een grote kans op werkloosheid. Ter indicatie is aangegeven dat dit geldt voor mbo-schoolverlaters met een niet-westerse migratieachtergrond of uit de bol niveau 2 opleidingen. Daarnaast wordt de kans op werkloosheid beïnvloed door bijvoorbeeld de specifieke regionale werkgelegenheid per sector. Die is door de coronacrisis in sommige sectoren stevig geslonken.
Op Dus-i vindt u meer informatie over de regeling.
Het belang van LOB
De begeleiding van jongeren bij de overstap naar een vervolgopleiding of de arbeidsmarkt heeftalles met LOB te maken. Voor een zo effectief mogelijk begeleidingstraject is het belangrijk dat deze plaats vindt in een loopbaangerichte leeromgeving. Ervaringen en de reflectie daarop staan hierbij centraal. De tools van het Expertisepunt LOB geven handvatten om hier concreet mee aan de slag te gaan.
In februari vindt er een interactieve werksessie plaat waarin dieper op dit onderwerp in wordt gegaan zodat de begeleiding van kwetsbare jongeren nog effectiever zal zijn. Meer informatie hierover volgt spoedig.
Benieuwd hoe je LOB kunt integreren binnen de subsidieaanvraag, neem dan contact op met je regio-contactpersoon of stuur een bericht via ons contactformulier.
Interessante links
- Onderzoek door het Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) naar effectieve mechanismen voor het tegengaan van stagediscriminatie
- Onderzoek door de onderzoekslijn Diversiteitsvraagstukken van hogeschool Inholland naar effectieve mechanismen voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt door verbetering van de voorbereiding op de arbeidsmarkt
- Op de website van het Expertisepunt LOB is meer informatie te vinden over LOB-opdrachten die een school kan inzetten in het eigen LOB-programma
- Op de website van het Expertisepunt LOB is ook de wegwijzer arbeidsmarktinformatie en lob voor loopbaanbegeleiders te vinden
- Op de website van het Expertisepunt LOB is verder meer informatie te vinden over het programma LOB en Gelijke Kansen en de daar ontwikkelde tools (o.a. oriënterende bedrijfsbezoeken).
- Op de website ‘Kies mbo’ staat meer informatie over studiekeuze en arbeidsmarktkansen.
- Op het platform kiesmij.nl is specifiek informatie beschikbaar over wat stagediscriminatie is en wat scholen, leerbedrijven en studenten er tegen kunnen doen.
- Onderzoek mbo-stagediscriminatie voorkomen en aanpakken: wat kan werken? (pdf)
- Bekijkjetoekomstnu.nl is een initiatief van Spirit4you. Belangrijk doel is het voorkomen van uitval in het onderwijs en het verbeteren van de doorstroming naar vervolgonderwijs en werk.
- Programma Verdere Integratie op de Arbeidsmarkt van SZW
- Handreiking ‘Samen werk maken van de arbeidsmarktroute entree’. Hierin beantwoordt SBB de vraag hoe mbo-scholen, bedrijfsleven, gemeentes en zorgorganisaties gezamenlijk de ondersteuning van entreestudenten op weg naar werk kunnen verbeteren. De voorgestelde aanpak sluit goed aan bij de aanpak Jeugdwerkloosheid van OCW.
- Onepager 'Van zij naar wij'. CNV Jongeren organiseert samen met getrainde jongeren met ervaringskennis drie Pressure Cookers. Een korte uitleg vind je in dit pdf.
- Binnen het project ‘De Kansen Kweek-pool’ wil CNV Jongeren ervoor zorgen dat jongeren toegang hebben tot kansen. Meer weten? Download de onepager 'Kansen eerlijk delen'.
Contactgegevens
- Expertisepunt LOB: via uw regio-contactpersoon of via ons contactformulier
- Kennispunt Gelijke Kansen, Diversiteit & Inclusie: Cindy van Rooijen, c.vanrooijen@mboraad.nl
- DUS-I
Tools voor LOB
Zelfeffectiviteit en empowerment van studenten
Voor het empoweren van studenten kunnen diverse LOB-opdrachten worden ingezet welke je terug vindt in de opdrachtenbank van het Expertisepunt LOB. Deze LOB-opdrachten kan een school vrij inzetten binnen het eigen LOB-programma. De LOB-opdrachten bestaan uit een docentenhandleiding en een jongerenopdracht en kunnen (met bronvermelding) gratis worden gedownload, geprint en gebruikt.
Gedacht kan worden aan bijvoorbeeld de volgende LOB-opdrachten:
- Studenten kritisch laten nadenken over wat ze wel en niet goed kunnen en hoe ze deze kwaliteiten willen inzetten voor hun (studie)loopbaan
- Studenten begeleiden bij een goede voorbereiding van een sollicitatiegesprek of bedrijfsbezoek. Hoe presenteer je je tijdens een gesprek, welke houding neem je aan en welke kleding is geschikt? Hoe presenteer ik mijzelf bij het bedrijfsbezoek?
- Studenten ervaring laten opdoen binnen het werkveld wat een bijdrage kan leveren aan het zelfvertrouwen van jongeren.
Werkervaring, netwerken en kennismaking met werkgevers
- LOB-opdrachten om studenten bewust te laten worden van het belang van een netwerk
- Aanpak oriënterende bedrijfsbezoeken (LOB Gelijke Kansen)
Ondersteuning bij zoekgedrag naar werk
- Onderzoek met als thema LOB en arbeidsmarktinformatie en doorstromen naar de arbeidsmarkt
- LOB Gelijke kansen staan mooie producten en instrumenten die kunnen worden ingezet, zoals aanpak oriënterende bedrijfsbezoeken
- LOB-praktijkvoorbeelden:
- Leijgraaf Next, een alumnivereniging voor en door oud-studenten van De Leijgraaf
- Mentoren op Zuid, win win voor leerlingen en studenten
- Spirit4YYou, Bevorderen van goede doorstroom en voorkomen van voortijdige schooluitval
- Lesbrief arbeidsmarktgegevens, weten waar werk is
- Op verhaal komen, medialeren LOB