Startende docent

LOB in lerarenopleidingen en voor startende docenten

Praktische tips voor tijdens je lerarenopleiding, of als (startend) docent

Hou begeleid je leerlingen bij het ontwikkelen van hun loopbaancompetenties? Kijk hier hoe je, ook samen met je collega's, een loopbaangerichte leeromgeving kunt vormgeven en zo kunt bijdragen aan de uitvoering van goede LOB. 

Leer meer over loopbaanontwikkeling

 

  • LOB in iedere les - Hoe geef je loopbaanontwikkeling vorm in het onderwijs? Is het een apart vak of komt het terug in lessen bij andere vakken? Hoe betrek je docenten bij dit thema en maak je ze enthousiast? Hoe zorg je hierbij voor samenhang? Bekijk deze wegwijzer voor handvatten en inspiratie.
  • Loopbaangesprekken voeren - Hoe doe je dat? Door het volgen van deze online module vergroot je je inzicht en je vaardigheden.
  • Organiseren (of misschien wel coördineren) van LOB - Een onderdeel van onze online module staat boordevol tips en tricks over de organisatie van LOB. Hoe pak je loopbaanbegeleiding aan in de klas, of daarbuiten? Waar moet je rekening mee houden? Antwoorden en manieren vind je via de module organiseren en coördineren van LOB.
  • Aan de slag - Neem eens een kijkje in de uitgebreide opdrachtenbank, hierin vind je opdrachten die je kunnen inspireren voor het maken van je eigen opdrachten, of om ze vrij te gebruiken binnen het LOB-programma van jouw school. Deze opdrachten zijn gekoppeld aan de vijf loopbaancompetenties en helpt de jongeren om hun ervaringen te begrijpen. Een ander doel van de opdrachten is om de jongeren te helpen motiveren waarom ze bepaalde keuzes maken en hen stil te laten staan bij wat hen drijft.

Samen aan de slag

 

LOB wordt steeds meer breed gedragen in het onderwijs. Je staat er dus niet alleen voor. Bijna elke school heeft inmiddels wel expert in dienst die veel weet over LOB, hoe je ermee aan de slag kunt en hoe LOB wordt verankerd in de lesprogramma's op school.

 

Er zijn een praktische voorbeelden van LOB als onderdeel van een lerarenopleiding voor persoonlijke en professionele ontwikkeling en LOB in de lerarenopleiding. Veel lerarenopleiders geven aandacht aan LOB. Het wordt gezien als rode draad voor leerlingen en studenten naar een onderbouwde volgende stap.

 

Wil je meer weten van de diensten die het Expertisepunt LOB verzorgt? Neem dan contact op met de regiocontactpersoon die in jouw regio aan de slag is. De regiocontactpersonen zijn er in elke regio en ondersteunen bij het versterken van LOB op in de school en op de overgangen.

 

Wil je starten met LOB en ben je nog niet helemaal op de hoogte wat LOB nu precies is? Neem dan een kijkje op de pagina Over LOB/SLB.

Deze filmpjes geven je een idee waarom loopbaanbegeleiding belangrijk is. Je ziet jongeren, decanen, wetenschappers en managementleden over loopbaanbegeleiding aan het woord.