Agenda/bijeenkomsten

Expertisepunt LOB
categorie
regio

Inspiratiesessie kansrijk opleiden - voor regio Haaglanden

In samenwerking met het Leerwerkloket verzorgt het Expertisepunt LOB een werksessie over kansrijk opleiden. Spirit4you nodigt jullie hier graag voor uit.

ROC Mondriaan, locatie de Meppel, Meppelweg 339 te Den Haag | 9.30 tot 11.30 uur

Over de werksessie
Jongeren kiezen voor een opleiding of beroep op basis van hun kwaliteiten en motieven. Maar het is lastig om een gefundeerde keuze te maken. Ze hebben vaak geen reëel beeld van wat opleidingen en beroepen inhouden en welke kansen deze bieden op de arbeidsmarkt. Ook zijn veel kansrijke beroepen onbekend, dit geldt ook voor veel ouders. Uit onderzoek weten we dat dit kan leiden tot teleurstelling tijdens of na het afronden van de opleiding.

 

In deze werksessie laten we zien welke sectoren kansrijk zijn (landelijk en in de regio) en waar je informatie over kansen en de inhoud van beroepen kan vinden. We bespreken hoe je, binnen werkexploratie, ervoor kan zorgen dat jongeren en hun ouders meer beeld krijgen van kansrijke beroepen. Je krijgt voorbeelden van concrete opdrachten voor jongeren en hun ouders zodat jongeren bewuster kiezen voor de opleiding die bij hen past.


Aanmelden voor deze werksessie kan hier.
 

Lees verder >

Vertel je verhaal!

Saxion en Universiteit Twente hebben een symposium georganiseerd over Narratief Werken in het MBO, HBO en WO Onderwijs.

Gasfabriek Deventer | 12.00 - 17.00 uur

Narratief werken in het mbo, hbo en wo onderwijs – jezelf en de ander leren kennen in diverse (professionele) contexten.


Middels diverse sprekers en workshops inspireren we elkaar en delen we kennis ter versterking van het narratief werken in de onderwijssetting. Bij narratief werken staat het maken en delen van verhalen centraal: verhalen over je eigen persoon en leven, over student zijn en professional worden en/of over kwetsbaarheid en kracht. In een snel veranderende wereld waarin studenten vaak geconfronteerd worden met stress en keuzeproblemen, is narratief werken gericht op het ontwikkelen en versterken van de weerbaarheid, veerkracht, welbevinden en (professionele) identiteit van studenten.

 

Doelgroep: professionals (docenten, mentoren, coaches, studieloopbaanbegeleiders, studentpsychologen, studieadviseurs etc.) die werkzaam zijn in het mbo, hbo of wo onderwijs. 

 

Programma en aanmelden

Lees verder >

landelijke inspiratiedag aansluiting mbo/vo - hbo 2023

Op donderdag 5 oktober aanstaande hebben we onze 2e Landelijke Inspiratiedag vo-mbo-hbo. Dit keer op locatie Inholland Den Haag!

Inholland, den Haag | 09:45-14:00

 

Het belooft een inspirerende dag te worden waarbij de student, diens keuzes en welzijn centraal staat. Met voorbeelden uit de praktijk, sprekers uit relevante vakgebieden en vooral de kans om van studenten zelf te horen wordt het een mooie bijeenkomst en 2e editie. 

Als huiswerk vragen we je alvast na te denken over je eigen uitdagingen of vragen op het gebied van instroom. Grote kans dat je met een antwoord en anders zeker inspiratie naar huis gaat op 5 oktober!

 

Hieronder kun je je aanmelden, dit kan tot uiterlijk dinsdag 26 september 2023:

Aanmelden

 

Tijdstip

Onderdeel

Ruimte

09:45 – 10:00

Aanvang

Auditorium

10:00 – 10:15

Start en opening

Auditorium

10:15 – 11:15

Projecten uit de regio:                                              “Spirit4You” en “Fast Track Legal”

Auditorium

11:15

Koffiepauze

 

11:15 – 12:00

Inspiratiemarkt: Projecten en netwerken

2.012 (Crearuimte)

12:00 – 12:30

Lunch

Mauritszaal

12:30 – 13:30

Verdiepende interactieve seminars met studenten en sprekers:

“Opkomst van de AD’s” en “Doorstroom en Studentwelzijn na Corona”    

Mauritszaal

14:00

Afsluiting

Mauritszaal

 

Den Haag Centraal Station is op loopafstand maar met de auto kan parkeren op de Theresiastraat of in de parkeergarage tegenover Hogeschool Inholland
De Lunch zal volledig vegetarisch zijn met een diversiteit aan lekkernijen dus voor ieder wat wils. 


Graag tot donderdag 5 oktober. 

Inspirerende groet,

Team Inspiratiedag 2023
(Adrie, Douwe en Veronica)
 


 

Lees verder >

NewBee Fest

Na de succesvolle eerste editie van het NewBee Fest in Rotterdam vindt de tweede editie plaats in Zwolle op de campus van Hogeschool Windesheim. 

Hogeschool Windesheim Campus 2 8017 CA Zwolle | 10-00 - 18.00 uur

Met het NewBee Fest brengen we docenten, studenten, opleidingsmanagers, ondersteuners, directieleden, onderzoekers en lectoren uit het hogere economische onderwijs samen, zodat we van en met elkaar kunnen leren. Voor internationale collega's en studenten organiseren we een Engelstalig programma. Wat is het NewBee Fest? Een festival waar we de noodzaak, het plezier en het geklooi rond de vernieuwing van business en economisch onderwijs met elkaar delen. 

 

Voor wie?
Voor iedereen die bij wil dragen aan een duurzaam en toekomstbestendig hoger economisch onderwijs. Kom ervaringen delen, nieuwe dingen ontdekken, dilemma’s voorleggen en tools uitproberen. Verbreed je blik! 

 

Oproep!
Er is ruimte voor diverse workshops van 45 minuten rond het vernieuwend economisch onderwijs in zowel het Nederlands als het Engels. Wil jij graag een workshop leiden? Laat het ons weten via: newbeefest@gmail.com(opent in nieuw tabblad). We lezen graag wie je bent, wat jouw idee is voor een workshop, de voertaal en hoeveel tijd je nodig denkt te hebben. 

 

Programma
We openen samen het NewBee Fest om 10:00 uur met koffie/thee en wat lekkers. De dag staat in het teken van diverse workshops over vernieuwend business en economisch onderwijs voor een duurzame en inclusieve wereld. Binnenkort kan je je aanmelden voor deze workshops. Om 16:00 uur is er ook de mogelijkheid om aan te sluiten bij de lectorale rede van Liesbeth Rijsdijk (lector Netwerken in een Circulaire Economie). We sluiten samen het NewBee Fest af met een borrel rond 17:00 uur. 

 

meer informatie en aanmelden

 

 

Lees verder >

Conferentie OPeRA 'Samen op weg: regionale samenwerking vo-ho aansluiting'

Er zijn nog plekken vrij voor deze conferentie met keynote Milio van de Kamp en twee rondes met interessante workshops!

Vrije Universiteit Amsterdam | 12.45 - 16.30 uur

Voor een soepele overgang van vo naar ho en leerling- en studentsucces is een goede samenwerking door vo-scholen en hoger onderwijsinstellingen een voorwaarde. Vooral op thema’s zoals loopbaanoriëntatie en -begeleiding, vaardigheden en kansengelijkheid en welzijn.

Hoe komt die samenwerking tot uiting bij deze thema’s? En welke succesvolle voorbeelden hiervan zien we terug? Op deze conferentie komen daarom good practices aan bod.

Meer weten en aanmelden

Lees verder >

Kennisdelingssessie vavo 

Het bespreken van verschillende LOB-thema's

online | 15.30 - 16.45 uur

Sinds een aantal jaar bestaat de kenniskring vavo en LOB. Deze groep vavo-decanen komt een aantal keer per jaar (online) bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomsten komen verschillende LOB-thema’s aan de orde die relevant zijn voor het vavo. Ook worden er goede voorbeelden gedeeld om van elkaar te leren en elkaar te inspireren en is er veel ruimte voor interactie. 


Nieuwe deelnemers vanuit het vavo zijn van harte uitgenodigd om zich aan te sluiten!
 

Inschrijven Lees verder >

Kenniskring ISK en LOB

Tijdens de online- bijeenkomsten van de kenniskring ISK en LOB komen er verschillende LOB-gerelateerde thema’s aan de orde die relevant en toepasbaar zijn in de ISK. Het programma van deze bijeenkomst wordt binnenkort bekend.

online | 15.30 - 16.45 uur

Heb je zelf een thema dat je graag zou willen bespreken met andere ISK’s of heb je een goed LOB voorbeeld dat je zou willen delen? Neem dan contact op met Annet Hermans of Marieke Bakema.
 

Inschrijven Lees verder >

Studiekeuzeconferentie

De Studiekeuzeconferentie 2023 komt eraan! Ben jij er ook bij?

Rijtuigenloods, Amersfoort | 09.00 - 16.00 uur

 

 

 

 

 

 

 

Op donderdag 2 november organiseren KiesMBO, Expertisecentrum LOB en Studiekeuze123 de Studiekeuzeconferentie in de Rijtuigenloods in Amersfoort met als thema 'Studiekeuze op de Rails'.

Het maken van een studiekeuze is niet voor elke leerling of student even gemakkelijk. Verschillende factoren spelen een rol om de #studiekeuze op de rails te zetten en te houden.

Twee daarvan diepen we verder uit:

  • Kansengelijkheid

  • Hoe houd je studiekeuze leuk?

Ben jij een decaan, mentor, studieloopbaanbegeleider of studiekeuzeprofessional en heb jij behoefte aan handvatten om constructief en goed geïnformeerd studiekiezers te kunnen begeleiden? Verdiep je kennis via onze inzicht-, inspiratie- en interactieve sessies.

Haal nu je ticket ga naar https://www.studiekeuzeconferentie.nl en stap op 2 november in de Studiekeuzeconferentie 2023-trein.

Lees verder >

Loopbaanontwikkeling is van iedereen

Hoe maak je je team enthousiast?

online | 9.00-10.15 uur

De O van LOB staat niet alleen voor oriëntatie, maar ook en vooral voor (persoonlijke) ontwikkeling. Loopbaanontwikkeling is een thema waar het hele onderwijsteam bij betrokken is: van schoolleider tot docent, iedereen draagt bij aan goede loopbaanontwikkeling. Maar hoe maak je je team hier enthousiast voor en neem je weerstanden weg? 

 

Tijdens deze werksessie  leren we van een expert hoe je weerstanden kunt verminderen, horen van iemand uit de praktijk welke werkvormen je hierbij kunt inzetten en gaan met elkaar in gesprek over wat er op je eigen school nodig is. 


Deze werksessie is heel geschikt om samen met een school- of teamleider bij te wonen.
 

Inschrijven Lees verder >

Inschrijfformulier

Uw e-mailadres zal alleen worden gebruikt voor deze bijeenkomst en om jou eventueel hierover te benaderen indien hier aanleiding voor is. Jouw e-mailadres zal niet voor andere doeleinden worden gebruikt
Anti-spam
Typ bovenstaande code over.