SAVE THE DATE! Doorstroomconferentie, samen werken aan naadloze onderwijsroutes
woensdag 25 juni 2025
Namens de VO-raad, MBO Raad en Vereniging Hogescholen nodigt het Expertisepunt LOB je van harte uit voor de doorstroomconferentie ‘Samen werken aan naadloze onderwijsroutes’. Met ervaring uit de praktijk, beleidsinzicht en gedeelde ambitie zoeken we antwoorden op vragen rond arbeidsmarktgericht opleiden, samenwerking tussen onderwijssectoren, de rol van loopbaancompetenties bij een leven lang ontwikkelen en de weerbaarheid van jongeren. Jouw bijdrage is essentieel om tot concrete en gedragen oplossingen te komen. Doe je mee?
Voor wie is deze dag?
Aansluitcoördinatoren, samenwerkingsverbanden vo-mbo-hbo, LOB-coördinatoren, (strategisch) beleidsadviseurs/coördinatoren aansluiting/doorstroom, medewerkers van loopbaancentra. Speciaal voor bestuurders vindt na de plenaire opening een bestuurstafel plaats: een verdiepende ontmoeting met collega-bestuurders uit vo, mbo en hbo, begeleid door een inspirerende spreker en moderator.
Datum: 23 januari 2026
Tijd: 10.00 – 17.00 uur (09.30 uur inloop)
Locatie: De Christelijke Hogeschool in Ede (CHE) Kosten: gratis
Zet deze datum alvast in de agenda.
Meer informatie volgt in een officiële uitnodiging na de zomer.
|
Geheel vernieuwde zoekmachine op KiesMBO.nl
maandag 23 juni 2025
Via de categorieën opleidingen, scholen en overig klikken ze verder. Het zoekveld staat centraal op de homepage en is op andere pagina's ook altijd aan te klikken links in het menu.
Gun jongeren meer tijd en ruimte: kies voor brede brugklassen
dinsdag 17 juni 2025
De MBO Raad pleit voor het structureel invoeren van brede brugklassen, naar aanleiding van uitspraken van Louise Elffers, voorzitter van de Onderwijsraad, in de Volkskrant. Vroege selectie op 11- of 12-jarige leeftijd vergroot ongelijkheid en beperkt de ontwikkelkansen van jongeren.
Brede brugklassen geven leerlingen meer tijd om hun talenten te ontdekken en bewustere keuzes te maken. Daarbij is het essentieel dat jongeren vroeg kennismaken met vakmanschap en beroepspraktijk. Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) speelt hierin een belangrijke rol: pas als leerlingen weten wat er te kiezen valt, kunnen zij een passende richting bepalen.
Lees het volledige bericht van de MBO Raad.
Als Expertisepunt LOB vinden wij dat die ruimte alleen niet genoeg is. Jongeren moeten ook weten wát er te kiezen valt. En daar speelt loopbaanontwikkeling, -oriëntatie en -(studie)begeleiding (LOB) van jongeren een cruciale rol in. LOB helpt leerlingen bewust na te denken over hun toekomst, zichzelf te leren kennen en inzicht te krijgen in beroepen en opleidingsroutes. Brede brugklassen bieden meer tijd, en die tijd kunnen goed benutten voor goede LOB. Door leerlingen al vroeg in aanraking te brengen met vakmanschap, praktijkervaring en reflectie, vergroten we hun kansen op een doordachte én passende keuze. Daarom pleiten wij voor brede brugklassen mét stevige LOB-verankering. Niet alleen om de kansengelijkheid te bevorderen, maar ook om jongeren écht in staat te stellen hun weg te vinden in een steeds complexere wereld van werk en onderwijs.
Lees verder >Nieuw onderzoeksrapport: Wat maakt LOB-activiteiten succesvol?
donderdag 12 juni 2025
Het onderzoek – Leren van loopbaanoriëntatie en -begeleiding in de praktijk – is uitgevoerd in opdracht van het Expertisepunt LOB en gebaseerd op een analyse van 65 praktijkvoorbeelden uit de databank van het Expertisepunt. De centrale vraag: waarom worden deze voorbeelden als succesvol ervaren?
Vijf succescategorieën
Op basis van de analyse identificeerden de onderzoekers vijf categorieën van succeselementen:
- De taal van jongeren spreken
- Aansluiten bij basisbehoeften van jongeren (relatie, autonomie en competentie)
- Samen werken aan LOB binnen de organisatie
- Samen werken aan LOB buiten de organisatie
- Materiële randvoorwaarden
Opvallend is dat vooral het aansluiten bij de taal en basisbehoeften van jongeren veelvuldig werd genoemd in de praktijkvoorbeelden. Dit laat zien dat effectieve LOB meer is dan alleen goede begeleiding; het vraagt ook om een benadering die jongeren écht begrijpt en betrekt.
Meer dan alleen ‘leren kiezen’
Naast het versterken van loopbaancompetenties – zoals vaak centraal staat in definities van LOB – bleken instellingen ook andere doelen na te streven, zoals het verbeteren van taalvaardigheid. LOB wordt in de praktijk dus vaak breder geïnterpreteerd dan enkel ‘leren kiezen’.
Een ander interessant inzicht: sommige LOB-activiteiten richtten zich niet direct op jongeren, maar op het versterken van de leeromgeving of de samenwerking met externe partijen, zoals ouders of het werkveld.
Aanbevelingen voor de praktijk
Om onderwijsinstellingen te ondersteunen bij het ontwerpen en versterken van LOB-activiteiten, bevelen de onderzoekers het volgende aan:
- Ontwikkel een checklist of handreiking met succeselementen.
- Presenteer doelen en subdoelen van LOB in een schematisch overzicht.
- Zorg voor meer eenduidigheid in praktijkvoorbeelden, bijvoorbeeld via een vaste vragenlijst of leidraad.
200+ voorbeelden om van te leren
Wij bieden inmiddels ruim 200 inspirerende praktijkvoorbeelden op deze website. Met het nieuwe onderzoek krijgen deze voorbeelden extra waarde: ze maken zichtbaar wat werkt en waarom.
Lees het volledige rapport Leren van loopbaanoriëntatie en -begeleiding in de praktijk.
Bekijk de praktijkvoorbeelden op onze website.
Nieuwe toolkit ‘Studeren’ ondersteunt scholen bij informeren van eindexamenleerlingen
woensdag 11 juni 2025
De toolkit bevat o.a. e-mails, posters, video's, social media posts en tijdlijnen die eenvoudig ingezet kunnen worden in het mentoraat, op ouderavonden of via de schoolcommunicatie. Door jongeren te wijzen op deze informatie en tools, help je hen goed voorbereid aan hun studie te beginnen.
Bekijk de toolkit op: www.campagnetoolkits.nl/studeren-toolkit-voor-scholen
Lees verder >Subsidieregeling 'Versterking aansluiting beroepsonderwijskolom'
donderdag 1 mei 2025
Het ministerie van OCW stelt een nieuwe subsidie beschikbaar: Versterking aansluiting beroepsonderwijskolom. Deze regeling is bedoeld om de samenwerking te verbeteren tussen vmbo, mbo en hbo, met als doel een soepele doorstroom voor studenten en een versterkte beroepskolom. Samenwerkingsverbanden van onderwijsinstellingen kunnen een aanvraag indienen om trajecten te ontwikkelen die bijdragen aan een betere afstemming van programma’s en loopbaanontwikkeling.
De subsidie kan vanaf 2 september 2025 worden aangevraagd via DUS-I. Meer informatie over de regeling, voorwaarden en aanvraagprocedure vind je op de website van DUS-I.
Wil je aan de slag met het versterken van de aansluiting tussen vmbo, mbo en hbo? Dan is deze regeling mogelijk interessant voor jouw organisatie.
Lees verder >Nieuwe informatie over beroepen helpt jongeren bij studiekeuze
maandag 14 april 2025
Studiekiezers kunnen nu op Studiekeuze123.nl ook terecht voor uitgebreide informatie over beroepen, gekoppeld aan relevante studierichtingen in het hoger onderwijs. Dit biedt jongeren de mogelijkheid om zich op een nieuwe manier te oriënteren: vanuit concrete informatie over beroepen kunnen ze gerichter zoeken naar passende opleidingen.
Beroepen gekoppeld aan studies
Op de beroepenpagina’s van Studiekeuze123.nl vinden studiekiezers informatie over beroepen en over de studies die professionals in deze beroepen hebben gevolgd. Daarnaast bevatten de webpagina’s onder meer persoonlijke video’s van jonge professionals die vertellen over hun werk en carrièrepad, en artikelen over algemene thema’s zoals “Hoe wordt je salaris bepaald?”, “Ondersteuning op de werkvloer” en “Hoe blijf je gemotiveerd?”. De komende periode wordt hard gewerkt aan verdere uitbreiding van de beroepenpagina's.
Een passende studiekeuze
Via Studiekeuze123.nl helpt Landelijk Centrum Studiekeuze jaarlijks meer dan 2 miljoen studiekiezers, decanen en ouders in de voorbereiding op het maken van een passende studiekeuze. De beroepenpagina’s vormen hier een belangrijke toevoeging op. Natanja de Bruin, Projectleider Arbeidsmarktinformatie: “Uit de gesprekken die we hebben gevoerd met jongeren en decanen blijkt dat jongeren vaak geen duidelijk beeld hebben van beroepen en functies. Met deze nieuwe uitbreiding kunnen we ze nog beter helpen om een passende studiekeuze te maken.”
Ook voor begeleiders
De informatie over beroepen is ook waardevol voor decanen, mentoren en studieloopbaanbegeleiders. BiOND, de vereniging voor professionele begeleiders van leerlingen in het voortgezet onderwijs en studenten in het mbo, is blij met de uitbreiding. Minette van den Bemd, directeur van BiOND: “Geweldig dat de studiekiezer nu op de site van Studiekeuze123.nl ook beroepen kan bekijken. Soms weet een leerling wat hij wil worden, of welke beroepen interessant lijken, maar niet welke studie daarbij past. Ook de uitleg bij soms wat abstractere beroepen en de algemene informatie over de arbeidsmarkt is waardevol. Decanen kunnen hun leerlingen nu nog breder informeren en begeleiden.”
Samenwerking
De ontwikkeling van de informatie over beroepen is tot stand gekomen in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, in nauwe samenwerking met studiekiezers, decanen, ouders, content-creators, informatie-experts en andere betrokken partijen.
Bron:
persbericht studiekeuze123.nl
10 april 2025
Adnan Tekin: 'Vrije studiekeuze essentieel voor succesvolle carrière'
maandag 7 april 2025
Het kabinet wil een pact sluiten met scholen, studenten en werkgevers om meer jongeren te laten kiezen voor studies in tekortsectoren zoals zorg, onderwijs en techniek. Het kabinet-Schoof erkent dat het groeiende personeelstekort een bedreiging vormt voor de Nederlandse welvaart en wil daarom gerichter opleiden voor deze sectoren. Tegelijkertijd vinden momenteel de open dagen plaats, waarop duizenden scholieren zich oriënteren op hun toekomstige studie. Het maken van de juiste keuze is complex, maar scholen staan klaar om hen te begeleiden, zodat ze met succes hun mbo-diploma behalen en een belangrijke maatschappelijke bijdrage kunnen leveren.
Lees verder >Wij zoeken een office assistent!
donderdag 3 april 2025
Als office assistent bij het Expertisepunt LOB ben je de spin in het web van ons project. Je werkt nauw samen met de 7 collega's van het projectteam en daarnaast onderhoudt je contact met de 18 collega's in de verschillende regio's.
Wat deze functie leuk maakt:
- de afwisseling in werkzaamheden
- je krijgt ruimte om te doen wat jij graag doet (daar zorgen we voor)
- leuke betrokken collega's; altijd goede sfeer
- je wordt gezien en gewaardeerd
- het is een interessant project en je krijgt de kans om te werken op het snijvlak van onderwijs en beleid
Verantwoordelijkheden
- Plannen en organiseren van bijeenkomsten voor kleine groepen in het land;
- Ondersteunen bij de organisatie van grote events;
- Plaatsen van berichten en agenda-items op de website;
- Voorbereiden en notuleren vergaderingen
- Andere voorkomende administratieve werkzaamheden (zoals offertes opvragen en controleren)
Kwalificaties
- Uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden
- Goed kunnen plannen en organiseren
- Gemakkelijk kunnen schakelen tussen verschillende werkzaamheden
- Je bent secuur en proactief
- Goed overweg kunnen met programma's van MS Office
Het gaat om een tijdelijke functie binnen een project met een doorlooptijd t/m 30 juni 2027.
Bekijk de volledige vacature en solliciteer via de website van de MBO Raad
Reageren kan tot en met 11 april 2025.
We kijken uit naar je reactie!
Voortijdig schoolverlaten: niet door 'groenpluk', maar wat dan wel?
maandag 31 maart 2025
Wat betekent dit voor scholen, decanen en LOB-professionals? Het onderzoek benadrukt het belang van betekenisvolle loopbaangesprekken en een stevig LOB-programma dat jongeren helpt richting te vinden in hun studie en toekomst. Nieuwsgierig naar de bevindingen en aanbevelingen? Lees het volledige artikel op de website van Ingrado: Groenpluk blijkt niet de reden voor voortijdig schoolverlaten.
Lees verder >