
Arbeidsmarktinformatie en LOB
woensdag 13 januari 2021
De Wegwijzer Arbeidsmarktinformatie en LOB beschrijft wat arbeidsmarktinformatie inhoudt, waarom het belangrijk is, hoe het kan worden ingezet en wat dit vraagt van onderwijsprofessionals.
- Download de wegwijzer (pdf)
- Naar de webpagina arbeidsmarktinformatie en LOB

Loopbaanbegeleiding, hoezo?
woensdag 13 januari 2021
Waarom is loopbaanbegeleiding eigenlijk belangrijk? En hoe zien jongeren, wetenschappers, decanen en LOB-experts dit? Bekijk de trailer!
Is de trailer niet zichtbaar. Kijk dan via de link https://www.youtube.com/watch?v=Ysh2IHHPB1k
Benieuwd? Kijk dan de films die je vindt in onze LOB- kennisbank waarin het belang van LOB wordt geschetst vanuit het perspectief van jongeren, de wetenschap, decanen, LOB-experts en een LOB- samenwerkingsverband.

Onderzoek mbo-stagediscriminatie voorkomen en aanpakken: wat kan werken?
donderdag 21 januari 2021
Stagediscriminatie is een lastig probleem waar het mbo al een tijdje mee worstelt. Hoe vaak het precies voorkomt is niet bekend. Wel is bekend dat bij jongeren op het mbo met een niet-westerse migratieachtergrond de kans dat zij minimaal vier keer moeten solliciteren voor een stageplek 2,6 keer zo groot is als bij jongeren zonder migratieachtergrond (ROA, 2018). Als er gekeken wordt naar verklaringen voor dit verschil, blijft 25 procent onverklaarbaar.
Het Kennisplatform Integratie & Samenleving heeft onderzocht welke aanpakken zouden kunnen werken om stagediscriminatie te verminderen, op basis van wat bekend is over een effectieve aanpak van arbeidsmarktdiscriminatie.

Vmbo-leerlingen Curio de Rotonde ronden keuzevakken af op het mbo
maandag 18 januari 2021
De docenten Marloes Meeuwissen en Karlijn van Aert vormen samen een sterke tandem op Curio de Rotonde, een bijzondere vmbo-school in Breda. Ze zijn als projectleiders verantwoordelijk voor de doorstroom van vierdejaars vmbo-leerlingen naar het mbo waar ze drie beroepsgerichte keuzevakken volgen.

Subsidieregeleling versoepelen doorstroom vmbo-mbo en vmbo-havo
maandag 18 januari 2021

Praktijkvoorbeeld van de maand: LOB als pijler van het onderwijs
dinsdag 12 januari 2021
Een voorbeeld van hoe praktische kennismaking meer inzicht geeft dan alleen theorie? Decaan Claudia van der Heijden hoeft er niet lang over na te denken. Die praktische kennismaking met werk en beroepen en het opdoen van vaardigheden is precies wat voorop staat bij de nieuwe praktische havo op Montessori Lyceum Oostpoort in Amsterdam, die dit jaar van start ging met 20 leerlingen in de eerste klas en 23 in de vierde.
Meer weten hoe het Montessori Lyceum Oostpoort dit heeft aangepakt? Lees dan dit praktijkvoorbeeld.

Het leerlingenperspectief op de nieuwe leerweg
donderdag 14 januari 2021
Voor de start van de pilot praktijkgerichte programma's heeft YoungWorks op basis van interviews kwalitatief onderzoek gedaan naar leerlingen en de nieuwe leerweg. Wat vinden deze jongeren van het vmbo-onderwijs dat zij volg(d)en? Waarover zijn ze positief en wat wordt juist gemist? Waar zien ze kansen en uitdagingen voor het praktijkgerichte programma?
Massaal digitaal de beste tips en tricks uit binnen- en buitenland
dinsdag 15 december 2020
De scholen verzamelden de beste tips en tricks uit binnen- en buitenland.

De loopbaancoach, een podcast voor de loopbaanprofessional
donderdag 3 december 2020
In deze podcast gaat Japke Ebbinge in gesprek met experts op het gebied van loopbaanontwikkeling en deelt zij actuele kennis en ontwikkelingen vanuit de psychologie.

Monitor beleidsmaatregelen hoger onderwijs 2019-2020
donderdag 10 december 2020
Welke gevolgen hebben beleidsmaatregelen op de doorstroom en instroom? Wat is de invloed van keuzedelen in het mbo op de aansluiting op het hbo?
Deze monitor Beleidsmaatregelen hoger onderwijs 2019-2020 biedt inzicht in de dynamiek van het hoger onderwijs vanuit het perspectief van studenten.

Regeling Schoolkracht: een impuls voor schoolontwikkeling binnen LOB
maandag 7 december 2020
Met de Regeling Schoolkracht: een impuls voor schoolontwikkeling kun je een aanvraag indienen voor een extra financiële stimulans.

Handreiking ouderbetrokkenheid en verzuim op het mbo
maandag 14 december 2020
De rol van ouders is belangrijk voor een succesvol verloop van de studieloopbaan. Ook zijn ouders van grote waarde voor het vergroten van de aanwezigheid van de studenten op het mbo. Waardevolle tips over het gebruik van ouderbetrokkenheid bij verzuim lees je in deze handreiking.
Download de handreiking

Infographic Servicedocument 5.0
maandag 7 december 2020
Deze infographic geeft in een oogopslag weer welke maatregelen er in coronatijd gelden op het gebied van examineren, diplomeren, beroepspraktijkvorming, onderwijstijd, bekostiging, verzuim en andere belangrijke punten.

Praktijkvoorbeeld van de maand
dinsdag 1 december 2020
Neem ook je eigen ervaringen mee in een LOB-gesprek
Een LOB-werkwijze waarmee studenten snel inzicht krijgen in de LOB-competenties en hoe ze die kunnen verbeteren.
ICT-docent Pascal Mariany ontwikkelde samen met collega’s voor de studenten Software Developer op Rijn IJssel een LOB-werkwijze waarmee ze snel inzicht hebben in de LOB-competenties en hoe ze die kunnen verbeteren. De pilot verliep zo succesvol dat hij de komende jaren wordt uitgerold over de andere opleidingen van Rijn IJssel.
Lees meer in het interview met Pascal Mariany, LOB-intermediair

Ga met leerlingen in gesprek over mogelijkheden ondanks corona
maandag 14 december 2020

Handreiking stage in tijden van corona
donderdag 10 december 2020
Het opdoen van praktijkervaring is voor veel vmbo-leerlingen erg belangrijk bij het maken van een keuze voor een vervolgopleiding. In coronatijd is het vinden van stageplaatsen lastig. Lees in de handreiking stage in tijden van corona wat er wèl mag.

Skills The Finals dit jaar in hele land
donderdag 10 december 2020

Mbo-studenten tevreden over 21ste-eeuwse vaardigheden
donderdag 3 december 2020
Dat blijkt uit het driejarige, grootschalig NRO-onderzoek ‘Move21’ door ECBO, KBA Nijmegen en de Open Universiteit. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 2.000 mbo-studenten van innovatieve onderwijsprogramma’s bij verschillende mbo-scholen.

Promotie: Ouderbetrokkenheid ook in het mbo belangrijk
donderdag 3 december 2020
Lisa Boonk, promovenda aan de Open Universiteit, deed onderzoek naar deze vragen in het ROC van Twente, waar zij tevens werkzaam is als onderwijskundige. Uit het onderzoek blijkt dat ouderbetrokkenheid ook in het mbo van belang is. Boonk verdedigt op vrijdag 4 december om 13.30 uur (online) haar proefschrift 'Exploring, measuring, and evaluating parental involvement in vocational education and training' aan de Open Universiteit.

Jongerenperspectief op LOB, rapport YoungWorks
woensdag 18 november 2020
In opdracht van het Expertisepunt LOB ging Youngworks met jongeren in gesprek.
Opvallend is dat vrijwel alle jongeren positieve ervaringen hebben en de essentie van LOB – na enige uitleg - als zeer waardevol zien. Tegelijkertijd zijn veel jongeren kritisch. Kritisch op hoe LOB nu vaak vorm krijgt en kritisch op wat ze nog missen op het gebied van LOB. Dit onderzoek biedt dan ook inzicht in een aantal grotere kansen. Benieuwd naar de belangrijkste kansen en uitdagingen op het vlak van LOB zijn?
Download rapport 'Jongerenperspectief of LOB', Youngworks (pdf)

VluchtelingenWerk ontwikkelt online tool Wegwijzer in Onderwijs
woensdag 18 november 2020
Voor vluchtelingen en hun begeleiders is het complexe Nederlandse onderwijssysteem zeer complex. Daarom heeft VluchtelingenWerk Nederland een nieuwe online tool ontwikkeld wegwijzerinonderwijs.nl
VluchtelingenWerk Nederland heeft in samenwerking met Nuffic, UAF, SBB en Expertisepunt LOB een nieuwe online tool ontwikkeld: wegwijzerinonderwijs.nl, dé online wegwijzer in het Nederlandse onderwijssysteem. Deze staat vanaf 2 november 2020 online.
- Ga naar de tool wegwijzerinonderwijs.nl
- Lees het persbericht (pdf)

Organisatie en uitvoering van LOB in het mbo
woensdag 18 november 2020
Om hierop zicht te krijgen zijn in de periode mei-augustus 2020 44 mbo-scholen geïnterviewd over de organisatie en uitvoering van LOB binnen hun mbo-school.
Conclusie is dat LOB op de agenda staat bij iedere mbo-school waarmee gesproken is. Bij alle gesproken mbo-scholen wordt het belang van LOB onderkend. Hierbij geven ze LOB vorm vanuit de brede visie op onderwijs én de wettelijke kaders. Dit leidt ook tot verschillen.
Uit de antwoorden komt over het algemeen een beeld naar voren dat er een ontwikkeling is binnen de scholen naar het echt kijken naar de student, het werken vanuit de leervraag van de student en de student naar zelfsturing (bege-)leiden. Een ontwikkeling naar een andere kijk op leren en ontwikkelen waarbij LOB een meer integraal onderdeel van het beroepsonderwijs is en het leerproces van de student centraal staat en niet de inhoud.
Download hier het rapport 'Organisatie en uitvoering van LOB in het mbo' (pdf)

Studiekeuze123 heeft open-dagenkalender vernieuwd.
woensdag 18 november 2020
Studiekeuze123 heeft de open-dagenkalender vernieuwd.

MBO Groeiboek over kwaliteitszorg in het mbo
woensdag 18 november 2020
Dit groeiboek richt zich op alle onderwijsmensen in het MBO, zowel leraren als instructeurs en onderwijsassistenten.
Kwaliteitszorg is het geheel aan maatregelen waarmee een school op systematische wijze de kwaliteit van het onderwijs in brede zin bepaalt, bewaakt en verbetert. Kwaliteitszorg biedt de basis voor professionele samenwerking in en tussen alle lagen in de school en bevordert daardoor de ontwikkeling van de gehele organisatie. Kwaliteitszorg is dan ook meer dan een optelsom van procedures, systemen en metingen. Het gaat ook om de proceskant en houding van waaruit verbeterstappen gezet worden.
De publicatie bevat verder inspirerende praktijkvoorbeelden en praktische instrumenten om mee aan de slag te gaan.

Terugblik op landelijk inspiratie-event studentenwelzijn
woensdag 18 november 2020
Concrete stappen naar een veilige en toegankelijke studieomgeving voor studenten met een extra ondersteuningsvraag zijn ingezet bij de start van de Landelijke Werkgroep Studentenwelzijn. Met vijf ambities voor een inclusief studieklimaat werd hiermee de basis voor een integrale aanpak van studentenwelzijn in het hoger onderwijs gelegd.
Tijdens het Inspiratie-event Studentenwelzijn, maakte de werkgroep de balans op en blikte met de deelnemers vooruit op de kansen en uitdagingen.
Meer weten, bekijk de terugblik op de website van ECIO

Handreiking beroepspraktijkvorming in tijden van corona
donderdag 29 oktober 2020
Meer weten?

Stepchange: een aanpak voor studentenwelzijn
donderdag 29 oktober 2020
Hoe zet je de mentale gezondheid van medewerkers en studenten centraal? Het nieuwe Stepchange-kader ondersteunt daarbij.
Meer weten?

Onderzoek inlopen van (onderwijs)achterstanden in vmbo beroepsgericht onderwijs
donderdag 29 oktober 2020
Doe mee met een onderzoek naar een succesvolle begeleiding van jongeren op het vmbo naar vervolgonderwijs.
Het onderzoek richt zich op het vmbo in het algemeen en meer in het bijzonder op de beroepsgerichte programma’s. Deze programma’s lenen zich vaak niet voor afstandsonderwijs en zijn met hun profiel- en keuzevakken zo opgebouwd dat 13 weken schoolsluiting al snel betekent dat onderdelen van het programma niet uitgevoerd kunnen/konden worden.
Meer weten of deelnemen?

Dalende doorstroom mbo hbo: waarom stroomt steeds een kleiner aandeel van de mbo-studenten door naar
donderdag 29 oktober 2020
ResearchNed onderzocht welke factoren de dalende doorstroom mbo-hbo bepalen.
Naar het rapport

HBO-monitor van start!
donderdag 29 oktober 2020
30e editie landelijke alumnionderzoeken van start.
De HBO-Monitor en de Kunsten-Monitor zijn jaarlijkse onderzoeken onder alle afgestudeerde hbo’ers. Zij geven inzicht in de (arbeidsmarkt)positie van afgestudeerden en laat zien in hoeverre opleidingen hun studenten goed voorbereiden op de arbeidsmarkt.
Meer weten?

Corona zorgt voor enorme werkdruk, maar ook veerkracht in het hbo
maandag 5 oktober 2020
Wat zijn de ervaringen met digitale vormen van onderwijs?
Meer lezen?

Voorziening vroegtijdig aanmelden mbo
maandag 5 oktober 2020
Vanaf 1 september 2020 is de Voorziening Vroegtijdig Aanmelden mbo van kracht.
Meer weten?

'Ik wil gaan studeren', Rapportage van kwalitatief onderzoek
maandag 5 oktober 2020
Aanpak voor optimale informatievoorziening en dienstverlening richting (aankomende) studenten en ouders.
Het vertrekpunt is een overheidsbrede klantreis van (aankomende) studenten en hun ouders. Deze ries dient als aanknopingspunt voor oplossingsrichtingen, zodat alle betrokkenen de door de doelgroep ervaren knelpunten kunnen aanpakken.
Meer weten?

WatdeVog!
maandag 5 oktober 2020
Op de website Watdevog.nl vinden jongeren relevante informatie over de VOG.
Voor sommige stage-plaatsen moet een jongere een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben. Bijvoorbeeld als ze stage willen lopen in een kinderdagverblijf of bij een bewakingsfirma. De VOG is een verklaring die aangeeft dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor je baan of stage.
In de praktijk merken we dat er bij jongeren, stage-coördinatoren, -begeleiders en decanen veel vragen bestaan over de VOG. Ook wordt de kans op een VOG vaak ten onrechte te laag ingeschat, met alle gevolgen van dien. Op de website Watdevog.nl vinden jongeren relevante informatie over de VOG. Deel dit vooral met je collega's en met de jongeren.
Binnenkort organiseert Justis, het screeningsautoriteit van het ministerie van Justitie en Veiligheid, ook een aantal webinars over de VOG. Informatie hierover volgt op onze website.
Lees meer over de VOG op de website Watdevog.nl.

Servicedocument 5.0 aanpak corona mbo beschikbaar
woensdag 18 november 2020
Met de komst van de tweede coronagolf vanaf de zomer en de verwachte, lange werkingsduur van alle maatregelen alsook door het beperktere aantal goede stageplaatsen voor studenten, is de reguliere kwaliteit van het onderwijs verder onder druk komen te staan. In het servicedocument 5.0 en de daarop aangepaste Handreiking Verantwoord Diplomabesluit (versie 5.0), hebben partijen zich ingespannen om zoveel mogelijk creatieve en verantwoorde opties te beschrijven die aanpassingen kunnen opleveren voor het ‘wat’ en het ‘hoe’ van het onderwijs.

Inspectierapport doorstroommonitor hoger onderwijs
dinsdag 23 juni 2020
Krijg inzicht in de ontwikkelingen in de selectie en toegankelijkheid van het hoger onderwijs.
Periodiek brengt de inspectie in beeld hoe toegankelijk het hoger onderwijs is voor scholieren en studenten via de in- en doorstroommonitor: welke hbo- en wo-opleidingen selecteren en wat zijn de trends in de instroom van verschillende groepen studenten. Zo ontstaat inzicht in de ontwikkelingen in de selectie en toegankelijkheid van het hoger onderwijs.
Naast een update van de in- en doorstroomcijfers, geeft deze editie van de monitor ook achtergrondcijfers over het tussenjaar. Om meer zicht te krijgen op deze trend, is in beeld gebracht wat de achtergrond is van de jongeren die niet onmiddellijk doorstuderen, maar eerst een tussenjaar kiezen.

AMvB doorstroomrecht vmbo-havo en havo-vwo gepubliceerd
maandag 22 juni 2020

Regeling extra middelen voor inhaal- en ondersteuningsprogramma's open tot 22 juni
donderdag 11 juni 2020

JOB-monitor 2020
donderdag 11 juni 2020
De JOB-monitor is bedoeld om het onderwijs te verbeteren voor de mbo-studenten. De cijfers zijn er écht om het onderwijs, samen met de verhalen van de studenten, te verbeteren.
- Naar de JOB-monitor (vanaf pagina 42 lees je meer over LOB)

Hoe start het hbo het nieuwe schooljaar op?
donderdag 11 juni 2020

Coronavragen beantwoord voor en door jongeren
donderdag 11 juni 2020
NJI gaat in op vragen en dilemma's van jongeren en jongvolwassenen in deze corona crisis.
Heb jij te maken met jongeren die juist nu met veel vragen zitten over hun situatie tijdens de corona crisis of over hun toekomst?
Op deze pagina van NJi wordt ingegaan op vragen en dilemma's van jongeren en jongvolwassenen. Ook zijn er door NJR en NJi filmpjes gemaakt voor jongeren. Bijvoorbeeld over werk & inkomen, over eenzaamheid of over gezondheid. Het is een laagdrempelige manier om jongeren te informeren.

Keuzediagram online leerpraktijken
zaterdag 15 augustus 2020
Naar het keuzediagram
Handreiking Studentenwelzijn in corona-tijd
zaterdag 15 augustus 2020
Handreiking voor ondersteuning van studenten met een ondersteuningsvraag in het hoger onderwijs.
Met deze handreiking wordt het belang onderstreept van maatwerk door het aanbieden van informatie en voorzieningen voor studenten met een ondersteuningsvraag in het hoger onderwijs, zodat zij hun weg kunnen vinden en ook hun eigen verantwoordelijkheid hierin kunnen nemen. De voorbeelden in deze handreiking kunnen hierbij als inspiratie dienen. De handreiking heeft als doel om de onderwijsinstellingen praktisch te ondersteunen met inspirerende voorbeelden en aandachtspunten voor toegankelijk studeren met het oog op het aankomende studiejaar 2020-2021 en de herstart van het fysieke onderwijs in september 2020.
Handreiking studentenwelzijn

Literatuurstudie LSvB naar het 100-dagen beleid
zaterdag 15 augustus 2020
Hoe kan uitval onder eerstejaarsstudenten verminderd worden?
Het hoger onderwijs heeft elk jaar te maken met een groep studenten die uitvalt of switcht van studie. De LSVb tracht middels dit onderzoek inzichten te geven in hoe uitval onder eerstejaarsstudenten verminderd kan worden.
Juist in deze tijd is het belangrijk dat eerstejaarsstudenten zich verbonden voelen met hun onderwijsinstelling, aangezien de gevolgen van de coronacrisis voor nieuwe lichting studenten enorm zijn. Zij zullen niet op de gebruikelijke manier kennis kunnen maken met hun onderwijsinstelling en hun studiegenoten. Daarom wordt er in dit onderzoek gekeken in hoeverre het 100-dagen beleid een kansrijke interventie is om uitval onder eerstejaarsstudenten tegen te gaan.
Naar Literatuurstudie LSvB
Hebben ouders invloed op de profielkeuze van hun kinderen?
zaterdag 15 augustus 2020
Ouders hebben invloed op de profielkeuze van leerlingen. Lees het onderzoek voor tips voor communicatie met ouders.
Deze vraag stond centraal in een onderzoek dat SEOR (Erasmus School of Economics) uitgevoerd heeft in opdracht van Sterk Techniekonderwijs. Natuurlijk is de vervolgvraag: als dat zo is, hoe kunnen ouders dan zo geïnformeerd worden dat hun kind vaker kiest voor techniek?
Uit het onderzoek blijkt dat ouders wel degelijk veel invloed hebben, maar dat zelf onderschatten of zich daar niet bewust van zijn. In het onderzoek staan tips voor communicatie met ouders.
Naar het onderzoek
Online lesgeven vraagt een andere rol van docent
zaterdag 15 augustus 2020
Verwachtingen van docenten, bestuurders en onderwijsondersteuners over het beroepsonderwijs ‘post- corona‘.
Het gebrek aan stage- en beroepspraktijkvormingsplekken (BPV), de digitale vaardigheden van docenten en examinering bezorgen bestuurders, docenten en onderwijsondersteunend personeel uit het middelbaar en hoger beroepsonderwijs slapeloze nachten.
Dit blijkt uit het onderzoek dat CINOP recent heeft uitgevoerd over de verwachtingen van docenten, bestuurders en onderwijsondersteuners over het beroepsonderwijs ‘post- corona‘.
Naar rapportage
Studeren, studievoortgang en welbevinden tijdens corona
zaterdag 15 augustus 2020
Beleving van studenten naar invloed coronamaatregelingen op hun studievoortgang en welbevinden.
Als gevolg van de pandemie is sprake van veranderingen in het onderwijs. Het kan gaan om andere, vervangende werkvormen en toetsing (veelal online), er kunnen zaken in het onderwijs mis gaan of niet optimaal verlopen (bv. praktische problemen en gebrekkige faciliteiten) en er kunnen onderdelen van het onderwijs uitvallen of helemaal niet uitvoerbaar zijn.
De pandemie en de getroffen maatregelen kunnen gevolgen hebben voor het welzijn van studenten. Het kan gaan om directe gevolgen zoals ziekte van de student of zijn/haar naasten, en zorgtaken die daar mogelijk uit voortvloeien. Maar ook zonder ziekte kunnen de omstandigheden indirect hun weerslag hebben op het leven en welzijn van studenten. ResearchNed vroeg studenten in opdracht van ISO in hoeverre in hun beleving de coronamaatregelen en de veranderingen in het onderwijs van invloed zijn op hun studievoortgang en hun welbevinden.
Naar rapport