Subsidieregeling versterking aansluiting beroepsonderwijskolom gepubliceerd
maandag 19 juni 2023
;Veel studenten in het mbo en hoger onderwijs vallen uit of wisselen van opleiding (ongeveer 38%). Een deel hiervan is onnodig. Dit is vervelend voor de student, maar ook voor de arbeidsmarkt waar veel behoefte is aan goed geschoolde mbo- en hbo-studenten.
De subsidieregeling Versterking Aansluiting Beroepsonderwijskolom is gericht op het verbeteren van de aansluiting van opleidingen binnen de beroepskolom: van vo/vavo naar mbo, en van mbo naar hbo.
Versterken samenwerking
De overgang en verschillen tussen de opleidingsvormen blijken voor studenten vaak groter dan gedacht. Ook zijn studenten hier niet altijd (goed) op voorbereid. De subsidie is erop gericht om de samenwerking over de drie sectoren (vo, mbo en hbo) te verbeteren, door onderwijsprogramma’s van verschillende opleidingen beter op elkaar te laten aansluiten. Zodat aankomend studenten beter landen in de vervolgopleiding die ze kiezen en er minder studenten uitvallen of switchen van opleiding.
Tekortsectoren
De subsidie wordt aangeboden voor opleidingen in de tekortsectoren: techniek, woningbouw, zorg, onderwijs, klimaat en energie, veiligheid en kinderopvang. Daarnaast kan de subsidie ook gebruikt worden voor opleidingen die opleiden voor andere sectoren waarin er regionaal tekorten zijn.
Mbo penvoerder
De regeling heeft een duur van drie jaar. Penvoerder is het mbo, in samenwerking met een of meerdere vo-scholen en hogescholen. Per subsidieaanvraag is een bedrag van €1.260.000 beschikbaar, uitgekeerd in 3 jaarlijkse termijnen. Er is in 2023 één aanvraagronde waarbij er maximaal twee aanvragen gedaan kunnen worden. In 2024 en 2025 zijn er twee aanvraagrondes per jaar, per ronde kan maximaal 1 aanvraag gedaan worden. De eerste aanvraagronde is van 1 juli tot en met 15 september 2023.
Webinar
Op 27 juni om 16.00 uur organiseert OCW voor iedereen die in deze subsidieregeling geïnteresseerd is een webinar. Nadere informatie hierover volgt zo snel mogelijk.
Meer informatie
-
Meer informatie over de subsidieregeling en het aanvragen is uiterlijk 1 juli te vinden op de website van DUS-I.
-
Meer informatie over de regeling vindt je ook in de presentatie Subsidieregeling beroepsonderwijskolom.
Opbrengsten bijeenkomst doorstromen 16 mei 2023
woensdag 7 juni 2023
Het vakinhoudelijke programma bestond uit presentaties over ontwikkelingen rondom de subsidie vmbo-mbo-hbo, de werkagenda MBO, praktijkgerichte programma’s vo en ontwikkelingen in het hbo. Daarna inspireerde de deelnemers elkaar door in 16 flitscolleges praktijkvoorbeelden rondom doorstromen met elkaar uit te wisselen. Tot slot reflecteerden de diverse regio’s met elkaar op de opbrengst van de dag en bespraken met elkaar welke vervolgstappen in hun school/regio gezet kunnen worden.
Benieuwd naar de opbrengsten? Bekijk deze webpagina.
Deze bijeenkomst werd mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Regieorgaan Onderwijs-onderzoek (NRO).
Lees verder >Panelonderzoek over LOB van JOBmbo
woensdag 7 juni 2023
Dit panelonderzoek over LOB van JOBmbo geeft een landelijk beeld van wat studenten op hun school van LOB vinden, zodat de gelden uit de subsidieregeling aanvullende bekostiging LOB voortvloeiend uit de Werkagenda mbo zo doelgericht mogelijk kunnen worden ingezet voor de loopbaanontwikkeling van jongeren. De studentenraden hebben immers instemmingsrecht op de kwaliteitsafspraken.
De resultaten van dit panelonderzoek zijn niet alleen interessant voor studentenraden, maar zeker ook voor schoolbesturen, beleidsmakers, uitvoerders en anderen die zich bezighouden met LOB.
Het kabinet stelt tot aan het einde van 2027 via de subsidieregeling aanvullende bekostiging LOB extra geld beschikbaar voor LOB in het mbo zoals afgesproken in de Werkagenda mbo. Scholen kunnen het extra geldgebruiken voor verschillende doeleinden, zoals het organiseren van meer en effectieve oriënterende beroeps- of bedrijfsbezoeken of het begeleiden van studenten bij het kiezen vaneen stageplek en –richting.
Op 8 mei heeft JOBmbo een inhoudsdag georganiseerd om de studentenraden uit te leggen wat de werkagenda inhoudt en hoe ze ermee aan de slag kunnen gaan. In een sessie over LOB is aan de studentenraden uitgelegd hoe ze samen met het College van Bestuur het gesprek kunnen aangaan, zodat zij samen met het bestuur kunnen beslissen waar het extrageld in geïnvesteerd kan worden.
Om studentenraden een landelijk beeld te geven van wat mbo-studenten van LOB vinden, heeft JOBmbo een vragenlijst opgesteld en verspreid onder mbo-studenten in Nederland. Deze vragenlijst is afgestemd met het Expertisepunt LOB.
Download de resultaten van het panelonderzoek LOB van JOBmbo
Lees verder >De Studiekeuzeconferentie 2023 komt eraan! Ben jij er ook bij?
woensdag 7 juni 2023
Het maken van een studiekeuze is niet voor elke leerling of student even gemakkelijk. Verschillende factoren spelen een rol om de studiekeuze op de rails te zetten en te houden.
Twee daarvan diepen we verder uit:
-
Kansengelijkheid
-
Hoe houd je studiekeuze leuk?
Ben jij een decaan, mentor, studieloopbaanbegeleider of studiekeuzeprofessional en heb jij behoefte aan handvatten om constructief en goed geïnformeerd studiekiezers te kunnen begeleiden? Verdiep je kennis via onze inzicht-, inspiratie- en interactieve sessies.
Haal nu je early bird ticket en stap op 2 november in de Studiekeuzeconferentie 2023-trein
Lees verder >Werkagenda mbo: subsidieregeling aanvullende bekostiging LOB van kracht
woensdag 24 mei 2023
De subsidie kan door de mbo-instelling worden gebruikt voor:
-
het inzetten van extra fte voor LOB;
-
het vrijmaken van personeel voor:
-
het organiseren van meer en effectieve oriënterende beroeps- of bedrijfsbezoeken, waardoor de student met een breed palet aan werkgevers en beroepen kennis maakt;
-
het begeleiden van studenten tijdens de studie en bij het kiezen van een stageplek en -richting; of
-
-
het volgen van een bijscholingscursus of -training om de LOB-deskundigheid van docenten met LOB-taken en loopbaanbegeleiders te verbeteren.
Doorlopende lijn in oriëntatie
Het verbeteren van de kwaliteit onderwijs – arbeidsmarkt is één van de drie prioriteiten uit de Werkagenda mbo. LOB is door de minister van OCW als verplichte maatregel genoemd. Onderdeel van deze ambities is ook het creëren van een doorlopende lijn in de oriëntatie en begeleiding vanuit het voortgezet onderwijs naar het mbo en het hbo, en met een soepele overgang naar de arbeidsmarkt.
Zie jij kansen en wil je graag aan de slag. Het Expertisepunt LOB denkt graag met je mee. Hou ook vooral onze website of nieuwsbrief in de gaten, zodat je met deze subsidie een zo groot mogelijke impact op LOB kunt creëren.
Meer informatie
Lees verder >Praatplaat ‘Via de best passende mbo-leerroute op weg naar duurzame inzetbaarheid’
woensdag 17 mei 2023
Des te belangrijker om samen – en met de jongere of (jong)volwassene - een goede afweging te maken wat de best passende leerroute is en wat er nodig is om deze succesvol te laten verlopen. Het kiezen van een best passende leerroute vraagt dan dus extra meedenkkracht van partijen om hen heen.
Het mbo geeft graag samen met deze partijen, in het belang van de lerende, inclusief advies over deze best passende leerroute, als opstap richting zelfredzaamheid en een goed vervolg in de maatschappij.
In deze praatplaat staat het inclusief advies - aan de voor- en achterkant van een mbo leerroute - centraal
Lees verder >Kamerbrief over praktijkgerichte programma’s vmbo
woensdag 17 mei 2023
In deze brief wordt uiteengezet hoe scholen deze praktijkgerichte programma’s in het vmbo mogen aanbieden.
De volgende vragen worden beantwoord:
-
Wat is een praktijkgericht programma?
-
Welke praktijkgerichte programma’s kunnen vmbo-scholen aanbieden?
-
Welke plek krijgen praktijkgerichte programma’s in de leerwegen?
-
Welke rol speelt het praktijkgerichte programma in de doorstroom naar het havo?
-
Welke bekostiging krijgen scholen voor het aanbieden van het praktijkgerichte programma?
Een festival voor leerlingen met 'MAAKDRANG' (save the date!)
maandag 8 mei 2023
Succesfactoren: hoe verhogen we de keuze voor een technisch profiel?
donderdag 4 mei 2023
In opdracht van Jet-Net deed Motivaction onderzoek naar de ervaringen van de jongeren. Meer dan 1.000 jongeren (12 t/m 17 jaar) werd gevraagd naar hun profielkeuze en ervaringen met bètatechniek op school. Wat blijkt? Meer praktijkopdrachten, duiding en context bieden werkt.
Uit het onderzoek blijkt dat praktijkopdrachten, gastlessen en excursies een grote correlatie hebben met de keuze voor techniek. Leerlingen die daadwerkelijk meer in aanraking komen met deze praktijklessen kiezen vaker voor techniek en zijn er ook positiever over. Daarnaast hebben ze ook nog eens meer zelfvertrouwen in deze vakken. Dus ze hebben ook het idee dat ze het beter kunnen. Loopbaanoriëntatie, -ontwikkeling en begeleiding draagt tenslotte bij aan het maken van bewuste keuzes.
De belangrijkste inzichten uit het onderzoek zijn verzameld in zes handige factsheets.
Lees verder >Werkagenda en stagepact: samen aan de slag
maandag 1 mei 2023
Met de werkagenda mbo richten het ministerie van OCW, JOB, BVMBO, de MBO Raad, NRTO, VNO-NCW/MKB Nederland, VNG en SBB zich op drie gezamenlijke prioriteiten voor de komende jaren:
-
het bevorderen van kansengelijkheid
-
het verbeteren van de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt
-
het versterken van kwaliteit, onderzoek en innovatie.
Voor elke prioriteit zijn doelstellingen gesteld en acties afgesproken waar de betrokken partijen mee aan de slag gaan. Wat staat er gepland voor de komende periode?
De komende periode staan er diverse activiteiten op het programma. Zo organiseert de CKMBO in mei diverse online (be)spreekuren om scholen te ondersteunen bij het opstellen van de kwaliteitsagenda. Tijdens de sessie kunnen scholen vragen stellen, specifieke thema’s bespreken en goede ideeën met elkaar delen. Aanmelden kan via de website van het CKMBO.
De eerstvolgende sessies staan gepland op:
-
8 mei Algemeen (be)spreekuur
-
11 mei Gelijke behandeling mbo-student
-
15 mei Algemeen (be)spreekuur
-
22 mei Algemeen (be)spreekuur
-
Op 8 mei organiseert JOB MBO een dag voor studentenraden over de kwaliteitsafspraken.