Nieuws

Expertisepunt LOB

“Jongeren beslissen zélf over hun studiekeuze, maar ouders zijn hun belangrijkste adviseur”

woensdag 20 december 2023

Wat is de rol van ouders bij de studiekeuze van hun kind?

Volgens Hermien Miltenburg, oudervoorlichter aan de Universiteit Wageningen, is die rol groter dan veel​​​​​​​ ouders denken. Haar advies? Wees een klankbord, let op kwaliteitsverschillen tussen studies, en pak af en toe een ‘reigermoment’. En vooral: laat zien dat het ook een leuke zoektocht is.

Lees het gehele praktijkvoorbeeld

Lees verder >

De studiekeuzepodcast

dinsdag 19 december 2023

In de podcast van Studiekeuze123.nl komen scholieren, studiekiezers, ouders en studiekeuzeprofessionals aan het woord. In wisselende samenstellingen vertellen ze over hun ervaringen met studiekeuze, geven ze tips en advies en gaan ze met elkaar in gesprek over allerlei onderwerpen rondom studiekeuze.

Baangarantie voor jongeren: Rotterdams succes krijgt landelijk vervolg

maandag 18 december 2023

Jongeren die al aan het begin van hun mbo-opleiding verzekerd zijn van een baan in bijvoorbeeld de techniek, zorg of kinderopvang. En die al vanaf de basisschool worden begeleid in de keuzes hier naartoe. Het zijn voorbeelden van maatregelen die het programma Gaan voor een Baan! in Rotterdam-Zuid succesvol maken. 19 burgemeesters hebben daarom afgesproken eenzelfde soort project, met baangarantie, in hun gemeente uit te rollen. Dat schrijft minister Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) in een brief aan de Kamer over het verbeteren van de aansluiting van het mbo op de arbeidsmarkt.

De burgemeesters hebben afgesproken om in hun gemeente, samen met scholen en regionale werkgevers, te kijken hoe een project met baangarantie en loopbaanoriëntatie- en begeleidingsprogramma vanaf de basisschool uitgerold kan worden. Het gaat om 19 burgemeesters die samenwerken in het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid, bestaande uit 20 stedelijke gebieden.

Samen met de MBO Raad, VNO-NCW en de ministeries BZK, OCW en SZW starten de 20 gebieden daarnaast een verkenning in de eerste helft van 2024 naar hoe de inzet op baangaranties voor jongeren kan worden uitgebreid naar andere delen van het land. De meerwaarde van deze programma’s zit vooral in dat ze jongeren stimuleren een eigen weloverwogen studiekeuze te maken. Daarmee vergroten ze hun kansen op de arbeidsmarkt. 

Lees verder >

Kansrijk opleiden - het verbeteren van de aansluiting tussen het mbo en de arbeidsmarkt

maandag 18 december 2023

In deze brief analyseert demissionair minister Dijkgraaff waarom de krachtige aansluiting tussen het mbo en de arbeidsmarkt nog beter moet en kan.

De minister richt zijn instrumenten meer op opleiden voor kansrijke beroepen in tekortsectoren, zoals de aangescherpte nieuwe regeling van het Regionaal Investeringsfonds mbo (RIF) en de nieuwe subsidieregeling Versterking aansluiting beroepsonderwijskolom. Met de regeling voor loopbaanoriëntatie en –begeleiding (LOB) krijgen studenten betere loopbaanbegeleiding met aandacht voor een goed baanperspectief. In deze brief licht hij onder meer deze acties verder toe.

De minister ziet een belangrijke rol weggelegd voor het Expertisepunt LOB  voor het versterken van arbeidsmarktvoorlichting binnen LOB en de ontwikkeling van een sectoroverstijgende visie op LOB. Deze activiteiten moeten leiden tot de verankering en versteviging van LOB in het onderwijs.

Gezien de uitdagingen voorziet de minister dat er in de toekomst veel nodig is om studenten een kansrijke toekomst te bieden en de opgaven van Nederland aan te pakken. Zijn advies aan een volgend kabinet is daarom om scherpere keuzes vanuit de overheid niet te schuwen.

Lees de volledige Kamerbrief

Lees verder >

Praktijkvoorbeeld: "De waarde van LOB zit in de gesprekken met de leerlingen"

woensdag 6 december 2023

Wat zijn nu eigenlijk echt effectieve LOB-activiteiten voor jongeren in het vmbo? Kunnen we wellicht iets leren van de aanpak in andere landen, zoals de Verenigde Staten? In een overzichtsstudie bundelde adjunct hoogleraar onderwijswetenschappen Hanke Korpershoek (Rijksuniversiteit Groningen) literatuur uit binnen- en buitenland, en ze komt op basis daarvan tot concrete adviezen.

Wat bijvoorbeeld opvalt is dat in het buitenland de nadruk ligt op meer kennis over opleidingen en beroepen, en op wat er allemaal mogelijk is. Van daaruit zoek je wat er aansluit bij jouw kwaliteiten en interesses. Die nadruk op kennisoverdracht zie ik minder in LOB-programma’s op Nederlandse scholen. De basis van LOB is hier meestal dat een leerling zelf zijn of haar eigen kwaliteiten en interesses gaat verkennen. Het uitzoeken van wat er allemaal mogelijk is op het gebied van opleidingen en beroepen, dat wordt in Nederland veel aan leerlingen zelf overgelaten.”

Lees het gehele praktijkvoorbeeld

Lees verder >

Nieuwe indicator 'baankans' op KiesMBO

woensdag 6 december 2023

Op KiesMBO kunnen jongeren en hun ouders informatie vinden over alle mbo-opleidingen in Nederland. Zo staat op KiesMBO wat een opleiding inhoudt, waar je die kunt volgen en welke ontwikkelingen er in het beroep zijn. Maar op KiesMBO staat nu ook informatie over de baankans. Hoe makkelijk is het bijvoorbeeld om een baan te vinden die past bij de opleiding, nu en over vijf jaar?

De nieuwe indicator is o.a. te vinden op de opleidingsdetailpagina in de rechterkolom onder het kopje 'Studie in Cijfers'. Het cijfer geeft de baankans op dit moment aan op een schaal van 1 op 10 (1 = laag; 10 = hoog). Het cijfer is aangevuld met de verwachte baankans over vijf jaar.

Ga naar KiesMBO

Benieuwd hoe je arbeidsmarktinformatie kunt inzetten bij LOB, bekijk dan onze webpagina Kansrijk opleiden, arbeidsmarktinformatie en LOB.

Lees verder >

Subsidierondes MDT-kort weer van start!

maandag 27 november 2023

MDT (Maatschappelijke DienstTijd) geeft jongeren de kans om hun talenten te ontdekken, iets te doen voor de samenleving en anderen te ontmoeten. Met het idee om samen de samenleving sterker te maken. Onderwijsinstellingen die willen ervaren wat MDT voor hen kan betekenen, kunnen subsidie aanvragen om een kort MDT-project te organiseren.

Per MDT-kort project kan je een subsidie van maximaal € 50.000,- aanvragen. Jongeren besteden in deze projecten minimaal 30 uur en maximaal 50 uur aan hun MDT-traject over een periode van maximaal 12 weken. Het hele project heeft een duur van maximaal 16 weken. Je kunt een subsidieaanvraag indienen van 13-11-2023 tot 11-04-2024.

Voor scholen worden digitale informatiebijeenkomsten georganiseerd voor potentiële aanvragers. Hierin wordt praktische informatie gegeven over de subsidieaanvraag. Ook worden er praktijkvoorbeelden gegeven en kan je vragen stellen over de subsidieoproep(en).

De informatiebijeenkomsten voor scholen zijn op:

  • Dinsdag 12 december 2023 van 15:30 tot 17:00 uur.
  • Dinsdag 6 februari 2024 van 15:30 tot 17:00 uur.

Aanmelden

Lees verder >

Geef een impuls aan LOB met de inspiratiesessies LOB

woensdag 6 december 2023

Benieuwd welke inspiratiesessies het Expertisepunt LOB aanbiedt?
Deze flyer met een greep uit onze inspiratiesessies geeft je inzicht in ons aanbod als het gaat om het inspireren van van onderwijscollega's door hen bewust te maken van hun rol als begeleider en welke tools, praktijkvoorbeelden en onderzoek daarbij gebruikt kan worden. En natuurlijk kunnen deze inspiratiesessies ook binnen academies van scholen een waardevolle aanvulling zijn op het professionaliseringsaanbod! Download de flyer Lees verder >

Verlenging Subsidieregeling nazorg mbo

donderdag 16 november 2023

De Subsidieregeling nazorg mbo 2022/2024 wordt met een jaar verlengd. Scholen kunnen vanaf 16 november 2023 subsidie voor nazorg in studiejaar 2024/2025 aanvragen.

Het doel van deze subsidie is mbo-scholen in staat te stellen nazorg te bieden na diplomering. Zij kunnen dan gediplomeerden met een moeilijke start op de arbeidsmarkt helpen bij de overstap naar werk of een vervolgopleiding.
Voor deze aanvraagronde is er weer 10,5 miljoen euro beschikbaar gesteld.  Meer informatie is te vinden op: https://www.dus-i.nl/subsidies/nazorg-mbo-2022-2023.

Nazorg wordt wettelijke taak vanaf augustus 2025

In het Wetsvoorstel van school naar duurzaam werk dat momenteel in de maak is, bieden mbo-scholen extra loopbaanbegeleiding in de laatste fase van de opleiding en na diplomering. Hiermee wordt de nazorg opgenomen als wettelijke taak voor mbo-scholen in de Wet educatie en beroepsonderwijs. De verlenging van de Subsidieregeling nazorg zorgt ervoor dat mbo-scholen hun aanpak voort kunnen zetten tot de beoogde inwerkingtreding van dit wetsvoorstel per 1 augustus 2025.

Lees verder >

IBO-rapport “Samen gericht opleiden voor wendbare vakmensen” gepubliceerd

donderdag 16 november 2023

Donderdag 15 november is het interdepartementaal beleidsonderzoek (IBO)-rapport “Samen gericht opleiden voor wendbare vakmensen” gepubliceerd en gedeeld met de Tweede Kamer. Het afgelopen jaar heeft de IBO-werkgroep haar taakopdracht uitgevoerd die in essentie neerkwam op: hoe moet het mbo worden vormgegeven om toekomstbestendig te zijn?

In het rapport beschrijft de werkgroep het huidige stelsel en maakt zij een analyse in lijn met de door haar gesignaleerde trends van krimp, ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in de samenleving Hieruit komen 6 aandachtspunten en 19 beleidsopties naar voren om het mbo voldoende toekomstbestendig te maken. Onder toekomstbestendig wordt verstaan dat het mbo onder veranderende omstandigheden in staat is om kwaliteit, toegankelijkheid en doelmatigheid te realiseren.

De volgende zes aandachtspunten worden genoemd:

Bij veel van deze aandachtspunten kan LOB één van de knoppen zijn om effect hierop te sorteren.

Download het rapport

Lees verder >