Nieuws

Expertisepunt LOB

Regionale kansrijke beroepen

vrijdag 3 november 2023

Welke beroepen bieden goede kansen op werk in mijn regio? Naast een landelijk overzicht maakt UWV ook ieder jaar inzichtelijk welke beroepen per regio kansrijk zijn.

In Nederland zijn 35 arbeidsmarktregio’s. Voor iedere arbeidsmarktregio is er een overzicht van de beroepen die voldoende tot goede kansen op werk bieden. Er zijn veel overeenkomsten tussen de regio’s. Zo zijn diverse beroepen in bijvoorbeeld de techniek, zorg of het onderwijs in bijna iedere regio kansrijk. Maar natuurlijk zijn er ook verschillen. Niet elke regio biedt evenveel werk in een bepaald beroep of sector. Ook kan het aanbod aan werkzoekenden anders zijn.

Meer weten

Lees verder >

MBO Outside

donderdag 2 november 2023

MBO Outside is de podcast die het mbo van alle kanten belicht, boeiend voor iedereen die ook maar iets heeft met het mbo: van studenten, docenten, bestuurders tot zorgwereld en bedrijfsleven.

MBO Raad-voorzitter Adnan Tekin geeft samen met andere gasten een inkijkje in de mooie, kansrijke en verrassende wereld van het mbo. Een wereld waarin ook LOB een belangrijke rol speelt. Benieuwd, beluister dan eens deze podcasts:

#3 – Waarom mbo’ers hun dromen graag dicht bij huis verwerkelijken 

#2 – Optimale kansen voor mbo'ers: hoe?

#1 – Een loopbaan die staat als een huis 

Lees verder >

Dijkgraaf aan havisten en vwo'ers: kies eens een mbo-opleiding

dinsdag 31 oktober 2023

Demissionair onderwijsminister Dijkgraaf roept havo- en vwo-leerlingen op om ook eens te kijken naar mbo-opleidingen. Dat schrijft hij in een brief die vandaag bij 200.000 eindexamenleerlingen op de mat valt.

"Vraag jezelf af waar je plezier en voldoening uit haalt en waar jouw toekomst ligt", schrijft Dijkgraaf. "Het vergroot de kans dat je je opleiding succesvol afrondt."

De brief komt juist nu, omdat mbo-scholen, hogescholen en universiteiten weer starten met de open dagen en studiekeuzeactiviteiten. Om de studenten op weg te helpen worden bij de brief twee folders meegestuurd, vol informatie over studiekeuze, aanmelding en studiefinanciering.

Dijkgraaf wijst erop dat zonder vakmensen ons land stil valt. "Goede vakmensen zijn hard nodig voor de uitdagingen waarvoor onze samenleving staat".  Hij geeft de studenten dan ook mee zich  niet blind te staren op de zogenaamde 'hoogte' van de opleiding. "Kies je eigen weg en bestemming. Want er zijn veel dingen die je kunt doen, maar slechts een paar die alleen jij kunt doen. Ons land heeft jouw talenten hard nodig".

Lees verder >

Het docentschap in de doorlopende leerroute vmbo-mbo; een vak apart!

maandag 30 oktober 2023

“De kern en dat waar ik gewoon heel veel energie van krijg is het begeleiden van studenten naar het worden van een professionele beroepsbeoefenaar. Ik vind het gewoon ontzettend gaaf dat hele proces te mogen zien, maar ook te mogen begeleiden en coachen. Dat is voor mij de kern van het docentschap. Kijk, het overbrengen van kennis is maar zo’n klein stukje van mijn werk als docent-coach. Zo noem ik mijzelf ook altijd. Ik ben geen docent, maar ik ben docent-coach en vooral dat coachen is zo’n 80/85% van mijn werk als docent. Dat is de basis van mijn werk. Het is de relatie die ik aanga met mijn studenten. Op basis van die relatie werk ik met hen toe naar hun diploma.” (Docent doorlopende leerroute)

Gedreven door de wens de overgang van vmbobasis naar mbo-2 te vergemakkelijken en voortijdig schoolverlaten te verminderen is Landstede Groep in 2020 gestart met het project ‘Versterken samenwerken vmbo-mbo’. Vanuit dit project zijn op verschillende schoollocaties  pilots gestart waarin doorlopende en/ of geïntegreerde leerroutes van vmbo-basis naar mbo-2 worden ontwikkeld en uitgevoerd.

Landstede Groep beoogt met de ontwikkeling van doorlopende routes te bereiken dat jongeren betekenisvolle praktijkervaringen opdoen, invloed uitoefenen op hun eigen leerproces en een loopbaan-georiënteerde dialoog aangaan over hun leerervaringen.

Dit praktijkonderzoek beoogt inzicht te krijgen in het docentschap binnen de doorlopende leerroutes. En daarmee taal te geven aan de (door)ontwikkeling en versterking van het docentschap binnen docententeams van doorlopende leerroutes.

Download het rapport

Lees verder >

LOB en kansrijke keuzes op het vmbo

donderdag 12 oktober 2023

Dit onderzoek heeft betrekking op ‘optimale studieloopbaankeuzes’ op het vmbo. Dit betreft de keuze van een profiel binnen het vmbo en de keuze van een vervolgopleiding na het vmbo.

Voor optimale studieloopbaankeuzes is zowel de aansluiting op interesses en talenten, als de aansluiting op de vraag naar arbeid van belang. Leerlingen hechten groot belang aan dit laatste; ze hechten veel waarde aan een keuze waar ze werk mee kunnen vinden, zelfs nog iets sterker dan de aansluiting op interesses en talenten. Maar voor scholen ligt de prioriteit bij LOB vooral bij interesses en talenten en veel minder bij de aansluiting op de arbeidsmarkt. LOB heeft dan ook weinig invloed op kansrijk kiezen.

Vanuit school kiest men vaak voor bevestiging van keuzes van leerlingen. Dit geldt zeker bij de keuze van de vervolgopleiding. Bij de profielkeuze geldt dit iets minder, want hier wordt gekeken of de keuze past bij de resultaten voor vakken. Kansrijk kiezen speelt daarbij minder een rol. Van alles wat ze geleerd hebben van LOB zijn leerlingen het minst positief over wat ze hebben geleerd over kansen op werk. In deze context is het niet verbazingwekkend dat de effecten van LOB op kansrijke keuzes beperkt zijn. Veel leerlingen kiezen – ondanks dat ze twijfelen – voor opleidingen die op de arbeidsmarkt een verhoogde kans op werkloosheid en een lagere beloning geven. Vooral voor de meer kwetsbare groepen, bijvoorbeeld leerlingen die een mbo2-opleiding gaan volgen, of leerlingen met een migratieachtergrond, is dit nadelig.

Download het gehele onderzoek

Download de factsheet LOB en kansrijke keuzes

Lees verder >

Praktijkvoorbeeld van de maand "Universiteiten slaan een brug naar het vo"

vrijdag 22 september 2023

Hoe kunnen we jongeren helpen bij de overstap van het vwo naar de universiteit?

Het is een onderwerp waar Jacqueline Hoornweg (Universiteit Leiden) en Loes Mulders (VU Amsterdam) zich al lange tijd mee bezig houden. Ze ontwikkelden diverse programma’s om de overstap succesvoller te maken, en als leden van het Landelijk Overleg Aansluiting vo-wo zetten ze zich in voor meer samenwerking – niet alleen tussen de universiteiten, maar ook met vo-scholen.

Lees het gehele interview

Lees verder >

Nieuwe checklist LOB uit

maandag 18 september 2023

In september is het resultaat van een mooie samenwerking tussen VO-Raad, BiOND, LAKS en het Expertisepunt LOB opgeleverd: een nieuwe checklist LOB!

De vernieuwde checklist LOB is voorzien van handige linkjes die verwijzen naar relevante documenten, tools, wegwijzers of andere hulpmiddelen per afvinkbare 'check'. Je kunt de checklist op elke website van de samenwerkende partners vinden, en op de site van het LAKS staat er ook een handige checklist specifiek voor leerlingen!

 

Download de checklist hier.

Lees verder >

Motie ingediend met betrekking tot Praktijkvoorbeeld 'Aan de bak garantie'

donderdag 14 september 2023

In de Tweede Kamer is door de leden El Yassini en Kwint een motie ingediend om te ondezoeken op welke manier het programma Aan de Bak garantie breder kan worden ingezet door mbo-instellingen in heel Nederland. Zij zijn van mening dat dit programma kan bijdragen aan een vliegende startop de arbeidsmarkt en in de samenleving.

Meer weten over Aan de Bak Garantie.

Download dan ons praktijkvoorbeeld 'Gaan voor een baan' over dit LOB-programma.

Lees verder >

In mbo-klas leert havist zichzelf kennen

donderdag 7 september 2023

Steeds meer havisten lopen vast in de vierde klas. Ze blijven zitten of stappen zonder diploma over naar het mbo. In een pilotklas op ROC Midden Nederland kunnen zij alvast proeven aan het mbo. 

 

“Waarom moet ik dit leren, wat is het doel ervan?” Dat is wat Stef Sillekens (16) zich bij elk vak afvroeg op de havo. “Alleen maar leren voor een goed cijfer werkt voor mij niet motiverend”, vertelt de leerling die ondanks zijn hoogbegaafdheid vastliep in de vierde. Ook Deejee Henzen (19) kon de motivatie niet opbrengen om huiswerk te maken en te leren. “Ik vond het op school wel leuk, maar vooral vanwege vrienden. Daardoor moest ik alles wat ik in de les had kunnen doen, thuis doen. Dat ging dus niet goed.”

Beide jongens zouden (opnieuw) blijven zitten, maar zover komt het niet. Samen met zestien andere scholieren namen ze voor de zomer deel aan een pilotklas op ROC Midden Nederland in Nieuwegein. Gedurende vier maanden konden ze twee dagen per week proeven aan het mbo en leerden ze zichzelf beter kennen. Het doel van het ‘Mbo-talentprogramma voor havisten’ is dat iedere deelnemer een goede vervolgstap kan zetten, of dat nou op het mbo, toch de havo of elders is. “En dat is gelukt”, vertelt projectleider Mireille Aalfs van ROC Midden Nederland. “Alle leerlingen hebben een keuze kunnen maken die bij hen past. En alle middelbare scholen willen weer meedoen, dus de pilot is geslaagd.”

Lees het volledige artikel

Download het praktijkvoorbeeld

Lees verder >

Bordspel LLO LOB alumni

woensdag 30 augustus 2023

Weet jij wat de relatie is tussen LOB, LLO en Alumni? Bedenk samen oplossingen om als mbo-school het leven lang ontwikkelen binnen de regio te versterken. Speel het bordspel met collega’s en leer van elkaars perspectieven.

Het LOB, LLO, Alumni spel is een unieke samenwerking tussen Kennispunt MBO Leven Lang Ontwikkelen, Project Alumni en Expertisepunt LOB. Met dit spel transformeren we jouw mbo-school tot de ideale opleidingspartner, waarin loopbaanontwikkeling en -begeleiding (LOB), alumni en Leven Lang Ontwikkelen (LLO) samenkomen. Leer elkaars perspectieven spelenderwijs kennen en voer daarna het gesprek over de samenwerking tussen LOB, LLO en Alumni.

Waar beginnen? Duik in het LOB LLO Alumni spel en laat je meeslepen in een avontuur van ontwikkeling, plezier en succes.

Meer weten?

Lees verder >