Nieuws

Expertisepunt LOB

Wat vind jij van het Expertisepunt LOB

donderdag 18 januari 2024

We hebben als Expertisepunt LOB jouw hulp nodig om te weten hoe we jullie nog beter kunnen ondersteunen bij het versterken van LOB. We stellen het dan ook enorm op prijs wanneer je even de tijd neemt om onderstaande vragen te beantwoorden. Op basis van jouw antwoorden kunnen we ook komend jaar weer activiteiten opstarten om samen LOB verder te versterken en te verduurzamen.

Subsidieregeling Verbinding po-vo binnenkort van start

woensdag 17 januari 2024

De subsidieregeling Verbinding po-vo gaat vanaf het schooljaar 2024-2025 van start. De regeling volgt de subsidieregeling Doorstroomprogramma’s po-vo op en heeft als doel om de doorstroom van leerlingen van het po naar het vo te versoepelen. De aanvraagperiode voor de subsidie start naar verwachting in februari 2024.

De subsidie is beschikbaar voor scholen die samenwerken in een coalitie van minimaal twee basisscholen en één middelbare school. Scholen voor speciaal onderwijs kunnen ook deelnemen aan een coalitie. De subsidieregeling wordt naar verwachting begin februari 2024 gepubliceerd.

Meer weten

Lees verder >

Meer kansen voor de stage: een top-10 aan actiepunten

woensdag 17 januari 2024

De beroepspraktijkvorming is hét onderscheidende kenmerk van het beroepsonderwijs in vergelijking met het algemeen vormende onderwijs. Het thema praktijkleren staat prominent in de landelijke afspraken voor de toekomst van het mbo. Zonder goede toegang tot stages en uitstekende begeleiding geen gelijke kansen in het onderwijs en ook geen innovatie op de arbeidsmarkt.

De wereld van de school en het bedrijfsleven raken steeds meer met elkaar verweven. Hiermee worden twee culturen bij elkaar worden gebracht: die van het onderwijs en die van het bedrijfsleven. Een interessante gedachte, maar door de verschillen in leercultuur tevens een stevige uitdaging. Hierover stelde Marc van der Meer, een agenda op met 10 actiepunten die hierbij helpend kunnen zijn.

 

Lees de volledige bijdrage uit het vaktijdschrift van Profiel van Marc van der Meer, zelfstandig onderzoeker en onafhankelijk adviseur voor de mbo sector. Lees verder >

Havisten en vwo'ers willen steeds vaker een vak leren

dinsdag 2 januari 2024

Uit de recente (voorlopige) instroomcijfers van de MBO Raad blijkt dat een groeiend aantal havisten en vwo'ers de weg naar het mbo vindt. Dit schooljaar hebben maar liefst 17.672 jongeren met deze achtergrond gekozen voor het beroepsonderwijs! 

‘Goed kiezen is onderzoeken wat je aanspreekt'

dinsdag 2 januari 2024

Aldus de Associate lector Hogeschool Inholland over inspelen op de snel veranderende arbeidsmarkt.

Beroepsbeelden van jongeren, ouders en loopbaanbegeleiders matchen niet met de beroepswerkelijkheid. Dat leidt vaak tot verkeerde loopbaankeuzes. Jeany van Beelen-Slijper (Inholland Rotterdam) ziet het liefst dat jongeren zoveel mogelijk zelf exploreren wat hen aanspreekt in een vakgebied of -sector.

Als associate lector Human Capital onderzoek je hoe beroepen en functies in de praktijk veranderen en wat de invloed daarvan is bij keuzeprocessen. Waarom is het belangrijk dat jongeren meer weten over de juiste beroepsbeelden?

Lees het gehele artikel.

Lees verder >

Subsidie voor praktijkgerichte havo

donderdag 21 december 2023

Havo-scholen die hun leerlingen de mogelijkheid willen bieden om ook praktijkgericht onderwijs te volgen, kunnen van 8 januari tot en met 23 februari 2024 de subsidie voor praktijkgerichte havo aanvragen. De subsidie kan worden gebruikt om één of beide praktijkgerichte programma’s (Maatschappij en Technologie) aan te bieden of om mee te doen aan de pilot Praktijkroute havo-Educatie.

De subsidie is bedoeld voor scholen of vavo-instellingen die willen deelnemen aan het doorontwikkeltraject naar het praktijkgerichte havo en/of aan de pilot Praktijkroute havo-Educatie. Het is de bedoeling dat scholen leerlingen laten starten met het schoolexamenvak in leerjaar 4 vanaf 2024/2025 (of een schooljaar later). Scholen die meedoen aan het doorontwikkeltraject voor praktijkgerichte programma’s kiezen ervoor om een Praktijkgericht programma Technologie (pgp-T) en/of een Praktijkgericht programma Maatschappij (pgp-M) te ontwikkelen en uit te voeren.

Meer weten?

Lees verder >

“Jongeren beslissen zélf over hun studiekeuze, maar ouders zijn hun belangrijkste adviseur”

woensdag 20 december 2023

Wat is de rol van ouders bij de studiekeuze van hun kind?

Volgens Hermien Miltenburg, oudervoorlichter aan de Universiteit Wageningen, is die rol groter dan veel​​​​​​​ ouders denken. Haar advies? Wees een klankbord, let op kwaliteitsverschillen tussen studies, en pak af en toe een ‘reigermoment’. En vooral: laat zien dat het ook een leuke zoektocht is.

Lees het gehele praktijkvoorbeeld

Lees verder >

De studiekeuzepodcast

dinsdag 19 december 2023

In de podcast van Studiekeuze123.nl komen scholieren, studiekiezers, ouders en studiekeuzeprofessionals aan het woord. In wisselende samenstellingen vertellen ze over hun ervaringen met studiekeuze, geven ze tips en advies en gaan ze met elkaar in gesprek over allerlei onderwerpen rondom studiekeuze.

Baangarantie voor jongeren: Rotterdams succes krijgt landelijk vervolg

maandag 18 december 2023

Jongeren die al aan het begin van hun mbo-opleiding verzekerd zijn van een baan in bijvoorbeeld de techniek, zorg of kinderopvang. En die al vanaf de basisschool worden begeleid in de keuzes hier naartoe. Het zijn voorbeelden van maatregelen die het programma Gaan voor een Baan! in Rotterdam-Zuid succesvol maken. 19 burgemeesters hebben daarom afgesproken eenzelfde soort project, met baangarantie, in hun gemeente uit te rollen. Dat schrijft minister Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) in een brief aan de Kamer over het verbeteren van de aansluiting van het mbo op de arbeidsmarkt.

De burgemeesters hebben afgesproken om in hun gemeente, samen met scholen en regionale werkgevers, te kijken hoe een project met baangarantie en loopbaanoriëntatie- en begeleidingsprogramma vanaf de basisschool uitgerold kan worden. Het gaat om 19 burgemeesters die samenwerken in het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid, bestaande uit 20 stedelijke gebieden.

Samen met de MBO Raad, VNO-NCW en de ministeries BZK, OCW en SZW starten de 20 gebieden daarnaast een verkenning in de eerste helft van 2024 naar hoe de inzet op baangaranties voor jongeren kan worden uitgebreid naar andere delen van het land. De meerwaarde van deze programma’s zit vooral in dat ze jongeren stimuleren een eigen weloverwogen studiekeuze te maken. Daarmee vergroten ze hun kansen op de arbeidsmarkt. 

Lees verder >

Kansrijk opleiden - het verbeteren van de aansluiting tussen het mbo en de arbeidsmarkt

maandag 18 december 2023

In deze brief analyseert demissionair minister Dijkgraaff waarom de krachtige aansluiting tussen het mbo en de arbeidsmarkt nog beter moet en kan.

De minister richt zijn instrumenten meer op opleiden voor kansrijke beroepen in tekortsectoren, zoals de aangescherpte nieuwe regeling van het Regionaal Investeringsfonds mbo (RIF) en de nieuwe subsidieregeling Versterking aansluiting beroepsonderwijskolom. Met de regeling voor loopbaanoriëntatie en –begeleiding (LOB) krijgen studenten betere loopbaanbegeleiding met aandacht voor een goed baanperspectief. In deze brief licht hij onder meer deze acties verder toe.

De minister ziet een belangrijke rol weggelegd voor het Expertisepunt LOB  voor het versterken van arbeidsmarktvoorlichting binnen LOB en de ontwikkeling van een sectoroverstijgende visie op LOB. Deze activiteiten moeten leiden tot de verankering en versteviging van LOB in het onderwijs.

Gezien de uitdagingen voorziet de minister dat er in de toekomst veel nodig is om studenten een kansrijke toekomst te bieden en de opgaven van Nederland aan te pakken. Zijn advies aan een volgend kabinet is daarom om scherpere keuzes vanuit de overheid niet te schuwen.

Lees de volledige Kamerbrief

Lees verder >