Nieuws

Expertisepunt LOB

Panelonderzoek over LOB van JOBmbo

woensdag 7 juni 2023

Dit panelonderzoek over LOB van JOBmbo geeft een landelijk beeld van wat studenten op hun school van LOB vinden, zodat de gelden uit de subsidieregeling aanvullende bekostiging LOB voortvloeiend uit de Werkagenda mbo zo doelgericht mogelijk kunnen worden ingezet voor de loopbaanontwikkeling van jongeren. De studentenraden hebben immers instemmingsrecht op de kwaliteitsafspraken.

De resultaten van dit panelonderzoek zijn niet alleen interessant voor studentenraden, maar zeker ook voor schoolbesturen, beleidsmakers, uitvoerders en anderen die zich bezighouden met LOB.

Het kabinet stelt tot aan het einde van 2027 via de subsidieregeling aanvullende bekostiging LOB extra geld beschikbaar voor LOB in het mbo zoals afgesproken in de Werkagenda mbo. Scholen kunnen het extra geldgebruiken voor verschillende doeleinden, zoals het organiseren van meer en effectieve oriënterende beroeps- of bedrijfsbezoeken of het begeleiden van studenten bij het kiezen vaneen stageplek en –richting.

Op 8 mei heeft JOBmbo een inhoudsdag georganiseerd om de studentenraden uit te leggen wat de werkagenda inhoudt en hoe ze ermee aan de slag kunnen gaan.  In een sessie over LOB is aan de studentenraden uitgelegd hoe ze samen met het College van Bestuur het gesprek kunnen aangaan, zodat zij samen met het bestuur kunnen beslissen waar het extrageld in geïnvesteerd kan worden.

Om studentenraden een landelijk beeld te geven van wat mbo-studenten van LOB vinden, heeft JOBmbo een vragenlijst opgesteld en verspreid onder mbo-studenten in Nederland. Deze vragenlijst is afgestemd met het Expertisepunt LOB. 

Download de resultaten van het panelonderzoek LOB van JOBmbo

Lees verder >

De Studiekeuzeconferentie 2023 komt eraan! Ben jij er ook bij?

woensdag 7 juni 2023

Op donderdag 2 november organiseren KiesMBO, Expertisecentrum LOB en Studiekeuze123 de Studiekeuzeconferentie in de Rijtuigenloods in Amersfoort met als thema 'Studiekeuze op de Rails'.

Het maken van een studiekeuze is niet voor elke leerling of student even gemakkelijk. Verschillende factoren spelen een rol om de studiekeuze op de rails te zetten en te houden.

Twee daarvan diepen we verder uit:

  • Kansengelijkheid

  • Hoe houd je studiekeuze leuk?

Ben jij een decaan, mentor, studieloopbaanbegeleider of studiekeuzeprofessional en heb jij behoefte aan handvatten om constructief en goed geïnformeerd studiekiezers te kunnen begeleiden? Verdiep je kennis via onze inzicht-, inspiratie- en interactieve sessies.

Haal nu je early bird ticket en stap op 2 november in de Studiekeuzeconferentie 2023-trein

Lees verder >

Werkagenda mbo: subsidieregeling aanvullende bekostiging LOB van kracht

woensdag 24 mei 2023

Het kabinet stelt tot aan het einde van 2027 via de subsidieregeling aanvullende bekostiging LOB extra geld beschikbaar voor LOB in het mbo zoals afgesproken in de Werkagenda mbo. Er wordt jaarlijks structureel 33 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor LOB in het mbo. Dit biedt mbo-scholen dé kans om structureel aan de slag te gaan met het verbeteren en borgen van loopbaanontwikkeling, - oriëntatie en begeleiding op hun school!

De subsidie kan door de mbo-instelling worden gebruikt voor:

  • het inzetten van extra fte voor LOB;

  • het vrijmaken van personeel voor:

    • het organiseren van meer en effectieve oriënterende beroeps- of bedrijfsbezoeken, waardoor de student met een breed palet aan werkgevers en beroepen kennis maakt;

    • het begeleiden van studenten tijdens de studie en bij het kiezen van een stageplek en -richting; of

  • het volgen van een bijscholingscursus of -training om de LOB-deskundigheid van docenten met LOB-taken en loopbaanbegeleiders te verbeteren.

Doorlopende lijn in oriëntatie

Het verbeteren van de kwaliteit onderwijs – arbeidsmarkt is één van de drie prioriteiten uit de Werkagenda mbo. LOB is door de minister van OCW als verplichte maatregel genoemd. Onderdeel van deze ambities is ook het creëren van een doorlopende lijn in de oriëntatie en begeleiding vanuit het voortgezet onderwijs naar het mbo en het hbo, en met een soepele overgang naar de arbeidsmarkt.

Zie jij kansen en wil je graag aan de slag. Het Expertisepunt LOB denkt graag met je mee. Hou ook vooral onze website of nieuwsbrief in de gaten, zodat je met deze subsidie een zo groot mogelijke impact op LOB kunt creëren.

 

Meer informatie

Lees verder >

Praatplaat ‘Via de best passende mbo-leerroute op weg naar duurzame inzetbaarheid’

woensdag 17 mei 2023

Jongeren en (jong)volwassenen hebben baat bij een mbo-leerroute die aansluit op wie ze zijn en wat ze kunnen. Voor veel jongeren en (jong)volwassenen is de best passende mbo-leerroute snel en goed te duiden. Echter: voor sommigen vraagt dit extra aandacht en kunnen we dit vanuit het mbo niet alleen. Gewoonweg omdat deze jongeren en (jong)volwassenen vaak in een meer kwetsbare situatie zitten en daardoor met meerdere instanties en organisaties te maken hebben.

Des te belangrijker om samen – en met de jongere of (jong)volwassene - een goede afweging te maken wat de best passende leerroute is en wat er nodig is om deze succesvol te laten verlopen. Het kiezen van een best passende leerroute vraagt dan dus extra meedenkkracht van partijen om hen heen.

Het mbo geeft graag samen met deze partijen, in het belang van de lerende, inclusief advies over deze best passende leerroute, als opstap richting zelfredzaamheid en een goed vervolg in de maatschappij.

In deze praatplaat staat het inclusief advies - aan de voor- en achterkant van een mbo leerroute - centraal

Download de praatplaat

Toelichting op de praatplaat

Lees verder >

Kamerbrief over praktijkgerichte programma’s vmbo

woensdag 17 mei 2023

Minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) informeerde op 11 mei 2023 de Tweede Kamer over de praktijkgericht programma’s als examenvak in de gemengde en theoretische leerweg in het vmbo. Hij wil dit laten ingaan in het schooljaar 2024-2025.

In deze brief wordt uiteengezet hoe scholen deze praktijkgerichte programma’s in het vmbo mogen aanbieden.

De volgende vragen worden beantwoord:

  • Wat is een praktijkgericht programma?

  • Welke praktijkgerichte programma’s kunnen vmbo-scholen aanbieden?

  • Welke plek krijgen praktijkgerichte programma’s in de leerwegen?

  • Welke rol speelt het praktijkgerichte programma in de doorstroom naar het havo?

  • Welke bekostiging krijgen scholen voor het aanbieden van het praktijkgerichte programma?

Download de Kamerbrief

Lees verder >

Een festival voor leerlingen met 'MAAKDRANG' (save the date!)

maandag 8 mei 2023

Stichting Ambacht in Beeld organiseert jaarlijks een festival waar ambachten in beeld worden gebracht. Je ziet daar filmpjes, ervaart hoe iets gemaakt wordt, maakt iets zelf in een workshop, ontmoet vakmensen en nog veel meer!
Op dit festival is dit jaar iets nieuws: Opleidingsdagen! Alle decanen, ouders, maar vooral leerlingen met MAAKDRANG (vmbo, havo, vwo) zijn van harte welkom om gratis deze opleidingsdagen te bezoeken. De opleidingsdagen zijn de twee dagen voordat het festival losbarst en zijn speciaal ontwikkeld voor studiekiezers. Het Expertisepunt Specialistisch Vakmanschap (van S-BB) werkt samen met de organisatie Stichting Ambacht in Beeld. Meer (praktische) informatie vind je op: de website van Stichting Ambacht in Beeld Lees verder >

Succesfactoren: hoe verhogen we de keuze voor een technisch profiel?

donderdag 4 mei 2023

De vroege keuze voor een technisch profiel in het voortgezet onderwijs blijft een breinbreker. Gelukkig ligt er een mooi onderzoek voor ons wat de nodige handvatten geeft om de jonge generatie te stimuleren om juist wel voor een technisch profiel te kiezen.

In opdracht van Jet-Net deed Motivaction onderzoek naar de ervaringen van de jongeren. Meer dan 1.000 jongeren (12 t/m 17 jaar) werd gevraagd naar hun profielkeuze en ervaringen met bètatechniek op school. Wat blijkt? Meer praktijkopdrachten, duiding en context bieden werkt.

Uit het onderzoek blijkt dat praktijkopdrachten, gastlessen en excursies een grote correlatie hebben met de keuze voor techniek. Leerlingen die daadwerkelijk meer in aanraking komen met deze praktijklessen kiezen vaker voor techniek en zijn er ook positiever over. Daarnaast hebben ze ook nog eens meer zelfvertrouwen in deze vakken. Dus ze hebben ook het idee dat ze het beter kunnen. Loopbaanoriëntatie, -ontwikkeling en begeleiding draagt tenslotte bij aan het maken van bewuste keuzes.

De belangrijkste inzichten uit het onderzoek zijn verzameld in zes handige factsheets.

Lees het volledige onderzoek

Lees verder >

Werkagenda en stagepact: samen aan de slag

maandag 1 mei 2023

Met de werkagenda mbo richten het ministerie van OCW, JOB, BVMBO, de MBO Raad, NRTO, VNO-NCW/MKB Nederland, VNG en SBB zich op drie gezamenlijke prioriteiten voor de komende jaren:

  • het bevorderen van kansengelijkheid

  • het verbeteren van de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt

  • het versterken van kwaliteit, onderzoek en innovatie.

Voor elke prioriteit zijn doelstellingen gesteld en acties afgesproken waar de betrokken partijen mee aan de slag gaan.  Wat staat er gepland voor de komende periode?

De komende periode staan er diverse activiteiten op het programma. Zo organiseert de CKMBO in mei diverse online (be)spreekuren om scholen te ondersteunen bij het opstellen van de kwaliteitsagenda. Tijdens de sessie kunnen scholen vragen stellen, specifieke thema’s bespreken en goede ideeën met elkaar delen. Aanmelden kan via de website van het CKMBO.

De eerstvolgende sessies staan gepland op:

  • 8 mei Algemeen (be)spreekuur

  • 11 mei Gelijke behandeling mbo-student

  • 15 mei Algemeen (be)spreekuur

  • 22 mei Algemeen (be)spreekuur

  • Op 8 mei organiseert JOB MBO een dag voor studentenraden over de kwaliteitsafspraken.

Meer weten of aanmelden?

Lees verder >

Generatie Zelf

maandag 1 mei 2023

Waren we net gewend aan Millennials, klopt de volgende generatie luidruchtig op de deur: Generatie Z. In dit E-book van Youngworks maak je kennis met de generatie Zelf aan de hand van drie dominante verhalen in hun leefwereld: digitalisering, ideologisering en individualisering.

In elk verhaal wordt het gedrag van jongeren geduid aan de hand van de wisselwerking tussen externe invloeden (omgevingsfactoren) en interne invloeden (biologische en psychologische ontwikkelprocessen). Zo wordt de zin van onzin gescheiden en een genuanceerd beeld geschetst van deze generatie die de komende jaren meer en meer vorm zal geven aan onze samenleving: als burgers, consumenten en collega’s.

Lees meer in het e-book van Youngworks

 

Meer weten over wat de verschillen zijn er tussen generaties? Om dit inzichtelijk te krijgen maakte Youngworks samen met Generations INC. een hernieuwde Generatietijdlijn, met daarin een overzicht van alle werkzame generaties.

Lees verder >

27 miljoen euro voor maatschappelijke projecten mbo en arbeidsmarkt

maandag 1 mei 2023

Vanuit het Regionaal Investeringsfonds MBO heeft het ministerie van OCW dit jaar € 27 miljoen beschikbaar om de aansluiting tussen mbo-onderwijs en de arbeidsmarkt te verbeteren. 

Minister Dijkgraaf: “Het is fijn om te zien dat veel mbo-scholen door het hele land aan de slag zijn met het verkleinen van het gat tussen het aangeboden onderwijs en wat nu nodig is op de arbeidsmarkt. De tekorten in sommige sectoren zijn zoals bekend op dit moment erg groot. Tegelijk hebben veel toegekende projecten een waardevolle, vooruitziende blik richting de toekomst, door aandacht voor onder andere robotisering, AI en andere innovaties binnen de opleidingen.”

 

Het gaat om middelen uit het Regionaal Investeringsfonds mbo (RIF). In de eerste ronde is een bedrag van € 10 miljoen toegekend aan tien projecten die van belang zijn voor maatschappelijke opgaven rond onder meer klimaat, landbouw en zorg. Later dit jaar volgt een tweede aanvraagronde.

Het Regionaal Investeringsfonds MBO heeft in de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan een betere aansluiting van het mbo op de arbeidsmarkt. Sinds 2014 hebben vele tientallen samenwerkingsverbanden zich met een bijdrage uit het fonds kunnen ontwikkelen tot innovatieve en voor studenten aantrekkelijke vormen van beroepsonderwijs. Veelal kunnen die ook na afloop van de subsidie op eigen benen staan.

Lees verder >