LOB richting het wo

doorstroomactiviteiten ter voorbereiding op de overstap vanuit vwo en hbo

Expertisepunt LOB

Hoe bereid je leerlingen van het vwo en studenten op het hbo goed voor op de overstap richting het wo? Veel universiteiten organiseren activiteiten en hebben tools om dit proces te ondersteunen. Hieronder vind je een aantal van deze activiteiten.

Ken jij nog meer activiteiten of tools waarmee je leerlingen/studenten kunt voorbereiden op de overstap naar het wo? Stuur ons een bericht naar info@expertisepuntlob.nl

Profielkeuze

Het kiezen van een profiel is een belangrijk moment in de loopbaanontwikkeling van leerlingen. In het derde jaar maakt de leerling een keuze voor een van de vier profielen. Vanuit universiteiten worden verschillende activiteiten aangeboden die je kunt inzetten om leerlingen te helpen bij het maken van een bewuste profielkeuze.

Profielwerkstuk

Studiekeuze

Vanuit alle universiteiten worden activiteiten georganiseerd om leerlingen te ondersteunen bij het maken van de juiste keuze voor het wo. Denk aan open dagen, meeloopdagen en gastlessen. Kijk voor hulp bij studiekeuze en een overzicht van open dagen op studiekeuze 123. Op de website van de universiteit(en) vind je vervolgens meer informatie.

Bij de keuze voor het hbo of universiteit gaat het erom dat de leerling/student kiest wat bij hem/haar/het past. Om deze vraag te beantwoorden moet je goed kijken naar de verschillen.  In dit filmpje vertellen studenten over de verschillen in het onderwijs aan de hand van hun ervaringen. Meer informatie vind je o.a. op de webpagina Het verschil tussen hbo en universiteit van de Radboud Universiteit. 

Wo-vaardigheden

Bovenbouwleerlingen kunnen door te oefenen met academische vaardigheden zich voorbereiden op het onderwijs aan de universiteit. 

De Erasmus Universiteit werkt samen met de Vrije Universiteit, Maastricht University en Tilburg University aan een app die leerlingen helpt om hun persoonlijke, sociale en studievaardigheden te ontwikkelen

Ouderbetrokkenheid

Ouders spelen een belangrijke rol in het studiekeuzeproces van hun kind. Universiteiten bieden materialen en tools aan om ouders te helpen hun kind te begeleiden bij het maken van de juiste studiekeuze.

Meer informatie over studeren aan de universiteit

Meer informatie over financiën, de student als vraagbaak, studies zoeken en vergelijken en studeren in het buitenland vind je o.a. via onderstaande links.

In te zetten bij LOB

Hier vind je tools, materiaal, filmpjes die je direct kan inzet bij  LOB(-lessen).

Ook interessant

Tussenjaarkenniscentrum