Nieuws

Expertisepunt LOB

Project Wisselstroom: iedere student op de juiste plek

woensdag 12 februari 2025

Het studiekeuzeproces voor havisten en vwo’ers is niet altijd makkelijk. In Nederland is het gebruikelijk om na de havo een studie op het hoger beroepsonderwijs te volgen en om na het vwo naar de universiteit te gaan. Maar niet voor iedere leerling is dat de beste keuze. Ook is het soms lastig om op 17- of 18-jarige leeftijd de keuze te maken voor een studie. Regelmatig veranderen studenten van opleiding, waardoor ze tijd en geld verliezen. Dat kan beter!

Om studenten meer keuzemogelijkheden te bieden zijn hogescholen en universiteiten samen aan de slag gegaan met Project Wisselstroom. Het doel is om studenten sneller en met minder uitval in de opleiding terechtkomen die het beste bij hen past.

Lees verder >

Tekortsectoren bieden al jaren het hoogste salaris en de beste baankansen

woensdag 12 februari 2025

Goede voorlichting over arbeidsmarktperspectieven na een ­opleiding kan jongeren helpen in het maken van een weloverwogen studiekeuze. Welke studies brengen de afgelopen jaren het beste initiële en toekomstige salaris en de grootste baankans?

Sturende maatregelen als het verlagen of afschaffen van collegegeld/lesgeld zijn niet effectief om jongeren naar een specifieke sector te bewegen De inhoud van de opleiding en het beroep wegen het zwaarst mee in de studiekeuze (Dialogic et al., 2024).

Toch spelen ook de arbeidsmarktperspectieven na de opleiding een rol (Fouarge et al., 2016). Dat roept de vraag op hoe goed de arbeidsmarktperspectieven in de tekortsectoren zijn. In dit artikel van Koen van der Ven, senior onderzoeker bij SEO Economisch Onderzoek, worden deze in kaart gebracht.

Geconcludeerd wordt dat er grote verschillen bestaan in de arbeidsmarktperspectieven van verschillende opleidingen. De mbo- en hbo-opleidingen tot een beroep in een sector met structurele krapte bieden relatief goede arbeidsmarktperspectieven. 

Lees het volledige artikel

Lees verder >

Oproep: vo-scholen gezocht voor beproeven examenprogramma’s

donderdag 6 februari 2025

Werk mee aan een actueel curriculum voor de bovenbouw vmbo, havo en vwo. Meld je school aan voor het beproeven van conceptexamenprogramma’s in schooljaar 2025-2026.

SLO is op zoek naar scholen die voor de verschillende vakken en schoolsoorten/leerwegen mee willen doen aan het beproeven van deze conceptexamenprogramma’s in de klas en in de school. Scholen die zich aanmelden voor deze try-out onderzoeken in schooljaar 2025-2026 met hun leerlingen, leraren en schoolleiders in hoeverre de conceptexamenprogramma’s - en voor vakken met een centraal examen de conceptsyllabi - bruikbaar en uitvoerbaar zijn.

Meedoen aan de try-out doe je als school voor één, twee of maximaal drie vakken per schoolsoort/leerweg, met in elk geval een schoolleider, twee leraren van het betreffende vak en ten minste twee klassen (voor een aantal vakken gelden hierop uitzonderingen). Doe jij met jouw collega’s mee in schooljaar 2025-2026? Lees snel verder welke vakken worden beproefd, wat we van deelnemende scholen vragen, wat het je oplevert en hoe je je aanmeldt.

Aanmelding voor de subsidieregeling loopt van 3 februari tot en met 28 februari 2025.

Meer weten

Lees verder >

Duurzaamheid in loopbaanbegeleiding: een actueel thema in Denemarken

donderdag 6 februari 2025

In Denemarken krijgt duurzaamheid steeds meer aandacht binnen het onderwijs en loopbaanbegeleiding.

De module 'Career Guidance and Sustainability', geïntroduceerd aan de University College Absalon, helpt studenten om duurzaamheid te integreren in hun toekomstige loopbaanpraktijken. Lees hoe deze module kan inspireren en dienen als praktische richtlijn voor een groenere toekomst.

Lees meer

Lees verder >

Nieuwe aanvraagperiode VABOK-subsidie

donderdag 6 februari 2025

Eind februari publiceert DUS-I databestanden waarin v(s)o-scholen, mbo-instellingen en hogescholen kunnen zien of zij in aanmerking komen voor de subsidieregeling Versterking Aansluiting Beroepsonderwijskolom (VABOK).
Deze subsidieregeling biedt een bijdrage aan de ontwikkelingskosten van regionale samenwerkingsverbanden in het onderwijs om de aansluiting te verbeteren tussen de overgangen v(s)o-mbo-hbo. Een goede aansluiting zorgt ervoor dat studenten zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen. Lees verder >

Vernieuwde mbo-pagina op OCW in Cijfers

donderdag 6 februari 2025

De sectorpagina over het mbo op OCW in Cijfers is vernieuwd. De inhoud is in lijn gebracht met de Werkagenda mbo en de gegevens zijn geactualiseerd. Voor iedere prioriteit uit de Werkagenda is er nu een aparte pagina te vinden met de belangrijkste indicatoren en cijfermatige bronnen.
Op OCW in Cijfers zijn voor alle sectoren binnen OCW kengetallen, indicatoren en bronnen te vinden. Bijvoorbeeld over voortijdig schoolverlaten en begeleiding tijdens de beroepspraktijkvorming. OCW in Cijfers dient om onderwijsprofessionals te informeren en belangrijke databronnen vindbaar te maken en faciliteert het monitoren van beleidsprioriteiten door de ontwikkeling op relevante beleidsindicatoren inzichtelijk te maken. Lees verder >

Dinomaker van Naturalis

vrijdag 24 januari 2025

Bij de naam Naturalis denk je misschien niet direct aan LOB, maar het bio-diversiteitscentrum ontwikkelt lesmateriaal om meer begrip te krijgen van de belangrijke beroepen die biodiversiteit met zich meebrengt.

Naturalis heeft daarom een LOB-methode ontwikkeld waarin alle vmbo-profielen zijn vertegenwoordigd. Deze profielen hangen in de methode vast aan een medewerker van Naturalis, die belangrijk is om een dinosaurus op te kunnen bouwen in het biodiversiteitscentrum.

Om docenten mee te nemen in het gebruik van de module, volgt er een webinar op donderdag 6 februari aanstaande. Via deze link kan je je aanmelden voor de webinar.

Ben je inmiddels nieuwsgierig geworden naar de methode? Neem dan alvast een kijkje op de website van 'Dinomaker'. Voor docenten is er een handige handleiding bijgevoegd.

Lees verder >

Week van het loopbaandossier - regio Eemland

vrijdag 24 januari 2025

Volgende week is het zover, regio Eemland organiseert dan 'de Week van het Loopbaandossier'! Dit mooie voorbeeld verdient aandacht in het hele land. Op LinkedIn wordt één en ander al gedeeld, geliket en komen er al aanmeldingen binnen om mee te doen.

We waarderen het enorm dat LOB Eemland hun campagne met ons heeft gedeeld, zodat we nog meer ruchtbaarheid aan dit mooie initiatief kunnen geven.

De campagne bevat posters om op de scholen op te hangen en elke dag een aparte LOB-activiteit in het teken van één van de loopbaancompetenties. Doel van de campagne is om aandacht te geven aan het loopbaandossier, voor zowel leerlingen als hun begeleiders/docenten/mentoren. Voortvloeiend uit de LOB-actie is de verwachting dat:

  • leerlingen hun loopbaandossier (af)maken en delen met hun vervolgopleiding;
  • LOB-begeleiders op de scholen gezamenlijk extra aandacht besteden aan (de ontwikkeling van) het loopbaandossier;
  • de vervolgopleider actief vraagt naar het loopbaandossier en het gebruikt tijdens de kennismaking.

Wil je ook meedoen en geïnspireerd worden door het materiaal van LOB Eemland? Download dan het campagnemateriaal en laat ons weten hoe je dit in jouw regio hebt ingezet.

Lees verder >

Expertisepunt LOB in de NRO & ComeniusNetwerk-podcast

donderdag 9 januari 2025

Tijdens de Deep Dive 2024 nam Karina Baarda, projectadviseur van Expertisepunt LOB, deel aan een panelgesprek over studentenwelzijn en de in- en doorstroom in het hoger onderwijs. Samen met mede-experts Ottelien Rikhof (TU Delft), Valerie Reiter (Windesheim) en Jessica Nooij (Avans) ging zij onder leiding van Joost Hoebink in gesprek over prikkelende stellingen en de lessen uit het Nationaal Programma Onderwijs.

Enkele thema’s die aan bod komen:
•    Hoe kunnen we studentenwelzijn integreren in het onderwijs?
•    Wat is de balans tussen studiesucces en welzijn?
•    Hoe benutten we inzichten uit de coronaperiode voor structurele verbeteringen?

Luister naar de podcast en ontdek de verschillende inzichten.
De Deep Dive, georganiseerd door NRO en het ComeniusNetwerk, is een waardevolle bijeenkomst waar onderwijsonderzoek, onderwijsinnovatie en praktijk samenkomen.

Lees verder >

Sectoroverstijgende visie op LOB: de route naar duurzame borging

dinsdag 7 januari 2025

In dit visiedocument LOB verwoorden de sectorraden VO-raad, MBO Raad en de Vereniging Hogescholen hun gezamenlijke ambitie, visie en agenda voor loopbaanontwikkeling, -oriëntatie en -(studie)begeleiding (LOB). 

Het visiedocument schetst vijf kernpunten die nodig zijn om LOB structureel te verankeren binnen het onderwijs:

  1. Jongeren ondersteunen bij het ontwikkelen van loopbaanvaardigheden voor een leven lang ontwikkelen.

  2. Aansluiting vinden tussen talenten en arbeidsmarktkansen.

  3. Creëren van krachtige LOB-leeromgevingen met praktijkervaring en reflectie.

  4. Stimuleren van regionale samenwerking tussen onderwijs en het werkveld.

  5. Waarborgen van kwaliteit en uitvoering door professionalisering en structurele aanpak.

Samen met het Expertisepunt LOB werken de sectorraden aan een toekomst waarin LOB onze jongeren optimaal voorbereidt op hun keuzes en kansen. Lees het volledige visiedocument.

Lees verder >