Nieuws

Expertisepunt LOB

Succesfactoren: hoe verhogen we de keuze voor een technisch profiel?

04-05-2023
De vroege keuze voor een technisch profiel in het voortgezet onderwijs blijft een breinbreker. Gelukkig ligt er een mooi onderzoek voor ons wat de nodige handvatten geeft om de jonge generatie te stimuleren om juist wel voor een technisch profiel te kiezen.

In opdracht van Jet-Net deed Motivaction onderzoek naar de ervaringen van de jongeren. Meer dan 1.000 jongeren (12 t/m 17 jaar) werd gevraagd naar hun profielkeuze en ervaringen met bètatechniek op school. Wat blijkt? Meer praktijkopdrachten, duiding en context bieden werkt.

Uit het onderzoek blijkt dat praktijkopdrachten, gastlessen en excursies een grote correlatie hebben met de keuze voor techniek. Leerlingen die daadwerkelijk meer in aanraking komen met deze praktijklessen kiezen vaker voor techniek en zijn er ook positiever over. Daarnaast hebben ze ook nog eens meer zelfvertrouwen in deze vakken. Dus ze hebben ook het idee dat ze het beter kunnen. Loopbaanoriëntatie, -ontwikkeling en begeleiding draagt tenslotte bij aan het maken van bewuste keuzes.

De belangrijkste inzichten uit het onderzoek zijn verzameld in zes handige factsheets.

Lees het volledige onderzoek