Nieuws

Expertisepunt LOB

Dijkgraaf aan havisten en vwo'ers: kies eens een mbo-opleiding

31-10-2023

Demissionair onderwijsminister Dijkgraaf roept havo- en vwo-leerlingen op om ook eens te kijken naar mbo-opleidingen. Dat schrijft hij in een brief die vandaag bij 200.000 eindexamenleerlingen op de mat valt.

"Vraag jezelf af waar je plezier en voldoening uit haalt en waar jouw toekomst ligt", schrijft Dijkgraaf. "Het vergroot de kans dat je je opleiding succesvol afrondt."

De brief komt juist nu, omdat mbo-scholen, hogescholen en universiteiten weer starten met de open dagen en studiekeuzeactiviteiten. Om de studenten op weg te helpen worden bij de brief twee folders meegestuurd, vol informatie over studiekeuze, aanmelding en studiefinanciering.

Dijkgraaf wijst erop dat zonder vakmensen ons land stil valt. "Goede vakmensen zijn hard nodig voor de uitdagingen waarvoor onze samenleving staat".  Hij geeft de studenten dan ook mee zich  niet blind te staren op de zogenaamde 'hoogte' van de opleiding. "Kies je eigen weg en bestemming. Want er zijn veel dingen die je kunt doen, maar slechts een paar die alleen jij kunt doen. Ons land heeft jouw talenten hard nodig".