Agenda/bijeenkomsten

Expertisepunt LOB
categorie
regio

Regiobijeenkomst over het praktijkgericht programma voor de gl en tl

Utrecht |

Vanaf schooljaar 2024-2025 mogen alle scholen voor vmbo een praktijkgericht programma aanbieden in de gemengde en theoretische leerweg. Op 20 maart 2024 organiseert het ministerie van OCW een regiobijeenkomst. De bijeenkomst biedt informatie over de regeling en over wat het programma betekent voor scholen. Hoe past het praktijkgerichte vak in het examenprogramma? En wat betekent het voor de doorstroom? Ook komen er praktijkvoorbeelden aan bod en is er ruimte om vragen te stellen.

Meer weten en aanmelden?

Lees verder >

LOB past in alle lessen

LOB gaat over persoonlijke ontwikkeling en is dus geen apart vak. Als het goed is loopt LOB als een rode draad door het hele onderwijsprogramma. 

online | 15.30 - 16.45 uur

Tijdens deze inspiratiesessie laten we zien hoe je op een laagdrempelige manier aandacht kunt besteden aan LOB in de les. We gaan met elkaar in gesprek en delen materialen en voorbeelden die je direct kan gebruiken in je lessen. 


Deze sessie is interessant voor zowel decanen/LOB-coördinatoren als (vak)docenten.
 

Inschrijven Lees verder >

De kracht van oud-leerlingen en netwerken

Themabijeenkomst vo-mbo-ho Hoe kunnen oud-leerlingen hun oude middelbare school inspireren, motiveren en informeren?

MBO College Zuid, Europaboulevard 13, 1079 PC Amsterdam | 13.00 - 16.15 uur

Hoe kun je als school de kennis en ervaring die oud-leerlingen hebben opgedaan op weg naar vervolgonderwijs optimaal benutten? En wat is de toegevoegde waarde voor oud-leerlingen zelf? Op deze bijeenkomst leren we van en met elkaar hoe we leerlingen zoveel mogelijk kunnen ondersteunen bij hun loopbaanontwikkeling, op de school én bij de overgang naar het vervolgonderwijs.

We starten het programma met een talkshow met oud-leerlingen. Daarna kun je je laten inspireren door verschillende workshops waarin we best practices delen over hoe je contact kunt houden met oud-leerlingen, (leren) netwerken, en wisselen we creatieve ideeën uit over het inzetten van oud-leerlingen op school.

 

Dagvoorzitter: Lieke Koningen

 

Programma

13.00-13.30  Lunch met verwenactiviteiten
13.30-14.15  Opening & Talkshow met oud-leerlingen
14.15-15.00  Workshopronde 1
15.00-15.15  Pauze
15.15-16.00  Workshopronde 2  
16.00-16.15  Terugkoppeling o.l.v. de dagvoorzitter
16.15-17.00 Netwerkborrel met entertainment 
 

Deze bijeenkomst is een co-creatie van samenwerkende onderwijsinstellingen en bij het onderwijs betrokken organisaties in Amsterdam. Studenten van het MBO College Zuid werken mee aan de verwenactiviteiten en het entertainment op deze middag.

 

Link naar beschrijving workshops
Alle tijdens de workshops gedeelde informatie ontvang je na deze middag in je mailbox.

 

Meld je aan via deze link

Je kunt jezelf aanmelden voor 1 workshop per ronde.  Workshops 1 t/m 4 worden in beide rondes aangeboden, workshop 5a alleen in ronde 1 en 5b alleen in ronde 2. 

 


 

 

 

Lees verder >

save the date: VH Congres - Aan de slag met brede welvaart’

Een fysiek VH-congres: hét kennis- en netwerkevent voor iedereen die werkt of studeert in het hbo.

1931 Congrescentrum ‘s Hertogenbosch, Oude Engelenseweg 1, 5222 AA 's-Hertogenbosch | 9-30 - 17:30 uur

“Een zeker bestaan met gelijke kansen valt of staat met goed onderwijs”, aldus Koning Willem-Alexander in zijn troonrede van 2023.

 

Vanuit het thema ‘Aan de slag met brede welvaart’ laten we met een inspirerend programma zien dat het hbo een cruciale en onmisbare rol heeft in onze samenleving. Onder andere bij het bevorderen en aanjagen van gelijke kansen, emancipatie, sociale cohesie en bestaanszekerheid.

 

Hogescholen staan midden in de maatschappij en zijn een plek waar mensen zich thuis voelen, elkaar ontmoeten en inspireren vanuit álle verschillende sociaal-maatschappelijke achtergronden. Hogescholen dragen met kwalitatief hoogwaardig onderwijs en praktijkgericht onderzoek bij aan de kennis en vaardigheden van de toekomstige generatie professionals, leiders en verantwoordelijke burgers, die actief bijdragen aan een duurzame en inclusieve samenleving. Op die manier brengt het hoger onderwijs hun toekomst en de samenleving verder.

 

meer informatie

 

 

Lees verder >

Congres Jongerenwelzijn in het onderwijs

Niet praten over, maar mét de leerling of student! Help jouw studenten en leerlingen met hun mentale en fysieke gezondheid op 11 & 23 april!

LocHal Tilburg Burgemeester Brokxlaan 1000 5041 SG Tilburg | ntb

In een maatschappelijke context waarin actief wordt gestreefd naar diversiteit en inclusie in het onderwijs, is het van belang dat alle leerlingen en studenten zich verbonden voelen met de opleiding en/of school en ondersteuning durven te vragen. Dit vraagt om aanpassingen van onderwijsprofessionals, gemeentes en de inrichting van het onderwijs.

Dit is een congres waarin we de stem van de toekomst laten horen en we ons richten op het creëren van een onderwijssysteem dat niet alleen over jongeren gaat, maar ook met jongeren wordt gevormd. Kortom: jongeren staan deze dag(en) centraal!

 

Deze editie van jongerenwelzijn in het onderwijs bestaat niet uit 1, maar uit 2 dagen en 1 e-learning platform! Meer informatie.

  • Congres: Wordt tijdens deze dag bijgepraat over een actueel onderwerp door échte expert en ga tijdens interactieve sessies praktisch aan de slag.
    Programma
    Aanmelden
     

  • Masterclass: Tijdens de eendaagse masterclass zoek je de verdieping op in één thema naar keuze en ga praktisch aan de slag.
    Locatie: La Vie Utrecht, St Jacobsstraat 61, 3511 BP Utrecht
    Aanmelden
     

  • E-learning: Volg geheel in jouw eigen tijd verschillende e-learning sessies over thema's als: motivatie, mentale gezondheid, rouw, suïcide en nog veel meer. Meer informatie.

 

 

Lees verder >

BiOND Congres: Alles draait om samenspel!

Voor het BiOND Congres 2024 hebben we weer een inspirerend programma voor je samengesteld. Tijdens het congres zullen sprekers Richard de Hoop en Rob Martens je inspireren met een bijzondere keynote. Humor, interactie en muziek komen voorbij.

De Woonindustrie is Symfonielaan 1, 3438 EW Nieuwegein. | 09:30 - 15:25 uur

Programma

09.30 uur Inloop / informatiemarkt
10.00 uur Opening
10.15 uur Keynote Richard de Hoop
11.15 uur Koffie/ theepauze / informatiemarkt
11.30 uur Ronde 1 deelsessies
12.40 uur Lunch / informatiemarkt
13.35 uur Keynote Rob Martens
14.15 uur Ronde 2 deelsessies
15.25 uur Afsluiting met aansluitend een borrel

 

Welke kennis wil jij bijspijkeren?
Naast de twee keynotes organiseren we weer twee rondes met deelsessies: een breed aanbod voor LOB’ers en (Z)OCO’s. Heb je zin in een (inter)actieve workshop of wil je juist rustig luisteren en nieuwe kennis tot je nemen? Je hebt de keuze uit maar liefst 21 uiteenlopende onderwerpen.

 

Informeren en kennismaken
Ook is er dit jaar weer een informatiemarkt waar organisaties zich aan je presenteren en je kunnen informeren over de laatste ontwikkelingen in hun specialisme. Deze zullen dit jaar per sectie geclusterd staan, zodat je makkelijker de onderwerpen én collega’s vindt die aansluiten op jouw eigen specialisme.

 

Meer informatie

Aanmelden Congres

Aanmelden Deelsessies

Locatie

 

Lees verder >

Limburg leert samen!

Ben jij onderwijsprofessional in het primair, voortgezet onderwijs, mbo óf hoger onderwijs in Limburg? Kom dan naar de kennis- en inspiratiemiddag: ‘Limburg Leert Samen.’

Minderbroedersberg 4-6 | Universiteit Maastricht | 12.00 -18.00 uur

We hebben een mooi programma voor jullie samengesteld! Check de website voor een uitgebreide beschrijving van de workshops, de biografieën van de sprekers en de deelnemers van het leerplein. 

 

Programma:

12.00-13.00 u. 

Inloop met koffie/thee en broodjes

13.00-13.15 u.

Welkom

13.15-13.45 u.

Keynote door Orhan Agirdag

14.00-15.00 u.

Workshops ronde 1 (inschrijving)

  • LOB in het vwo door Sandra Stals
  • Study Smart door Niklas Wenzel en Iris Burks 
  • Samen cyclisch werken aan onderwijsverbetering door Trudie Schils
  • Gezonde basisschool van de toekomst door Andrew Simons

15.15-16.15 u. 

Workshops ronde 2 (inschrijving)

  • De effectiviteit van leren door Gino Kamp
  • Over LOB in het vmbo door Monique Pauli
  • Sterkplaats Heerlen door Pauline Lahoye
  • Limburg UniverCity – Urban Living Labs  door Nurhan Abujidi

14.00-18.00 u.

Leerplein (doorlopend, vrij in te lopen)

16.30-18.00 u.

Borrel

 

Wil je deelnemen? Meld je dan hier aan!

Kun je niet de hele middag komen? Dat geeft niet! Het leerplein is de hele middag open en er zijn twee workshoprondes. 

Vragen? Neem dan contact op met Noëlle Tillie, projectmedewerker Regionaal Ambitieplan. 

 

Graag tot ziens op 18 april!
 

 

 

Lees verder >

Betekenisvol reflecteren op LOB-activiteiten

Scholen steken veel energie in het ontwikkelen van een mooi LOB-programma, waarbij jongeren ervaringen kunnen opdoen om meer inzicht te krijgen in hun talenten en motieven.

online | 15.30-16.45 uur

In deze werksessie kijken we, samen met onderzoeker en innovatiedocent Sander Berendsen, hoe je reflectie effectief en betekenisvol maakt. We gaan met elkaar in gesprek en delen ideeën, inspiratie en tips die je direct in praktijk kunt brengen.
 

Inschrijven Lees verder >

Masterclass Jongerenwelzijn in het onderwijs

Niet praten over, maar mét de leerling of student! Help jouw studenten en leerlingen met hun mentale en fysieke gezondheid op 11 & 23 april!

La Vie Utrecht, St Jacobsstraat 61, 3511 BP Utrecht | ntb

In een maatschappelijke context waarin actief wordt gestreefd naar diversiteit en inclusie in het onderwijs, is het van belang dat alle leerlingen en studenten zich verbonden voelen met de opleiding en/of school en ondersteuning durven te vragen. Dit vraagt om aanpassingen van onderwijsprofessionals, gemeentes en de inrichting van het onderwijs.

Dit is een congres waarin we de stem van de toekomst laten horen en we ons richten op het creëren van een onderwijssysteem dat niet alleen over jongeren gaat, maar ook met jongeren wordt gevormd. Kortom: jongeren staan deze dag(en) centraal!

 

Deze editie van jongerenwelzijn in het onderwijs bestaat niet uit 1, maar uit 2 dagen en 1 e-learning platform! Meer informatie.

  • Congres: Wordt tijdens deze dag bijgepraat over een actueel onderwerp door échte expert en ga tijdens interactieve sessies praktisch aan de slag.
    Programma
    Aanmelden
     

  • Masterclass: Tijdens de eendaagse masterclass zoek je de verdieping op in één thema naar keuze en ga praktisch aan de slag.
    Aanmelden
     

  • E-learning: Volg geheel in jouw eigen tijd verschillende e-learning sessies over thema's als: motivatie, mentale gezondheid, rouw, suïcide en nog veel meer. Meer informatie.

 

 

Lees verder >

Kenniskring decanen en LOB-coördinatoren

Deze kenniskring is bedoeld voor zowel VMBO als M/H/V decanen

ntb | 10.00 - 12.00 uur

Ben jij decaan en verantwoordelijk voor LOB? En ben je geïnteresseerd in uitwisseling van kennis en ervaring met collega-decanen in de regio Rijnmond/ZHZ? Dan zijn de kenniskringen die wij vanuit het Expertisepunt LOB voor onze regio organiseren vast iets voor jou. De Kenniskringen zijn bedoeld om kennis te delen, maar hebben ook als doel collega’s te leren kennen en met elkaar te sparren over thema’s die jullie bezighouden. 

 

Meer informatie? Stuur een mail naar Kitty van Veen

Lees verder >

Inschrijfformulier

Uw e-mailadres zal alleen worden gebruikt voor deze bijeenkomst en om jou eventueel hierover te benaderen indien hier aanleiding voor is. Jouw e-mailadres zal niet voor andere doeleinden worden gebruikt
Anti-spam
Typ bovenstaande code over.