Agenda/bijeenkomsten

Expertisepunt LOB
categorie
regio

30september

Webinar Meer praktijkgericht onderwijs op de havo

Meer praktijkgericht onderwijs op de havo, helpt dat om LOB te verduurzamen?

Online webinar | 15.00 - 16.30 uur

Deze vraag staat centraal tijdens dit webinar, waarbij aandacht is voor:

  • de uitkomsten van een onderzoek naar meer praktijkgericht onderwijs op de havo
  • inspirerende praktijkvoorbeelden
  • jongeren: wat is hun mening?

Aanmelden

1oktober

Bijeenkomst Hybride overleg MDT project “MDTL-PASTA”

Hybride | 09.30 - 12.00 uur

Hoe zou je de stap naar een stage voor mbo niveau 1-4 studenten zo goed mogelijk kunnen ondersteunen? Deze vraag staat centraal in het projectidee MDT-PASTA (Maatschappelijke Diensttijd, Passende Stage). Het idee is gebaseerd op het Maatschappelijke diensttijd loopbaankansen project, waarin ho-studenten met een beperking middels trainingen aan hun loopbaancompetenties werken en 80 vrijwilligerswerk op de werkvloer uitvoeren. Hierbij worden ze begeleid door een jonge werkende. Wat is er voor nodig om dit project ook in het mbo te implementeren? Hoe kan dit bijdragen aan het vergroten van burgerschap en aan het verkleinen van stagediscriminatie?

Denk jij met ons mee en doen jouw studenten straks wellicht mee aan deze pilot? Neem dan vooral contact op met Linda Schlundt Bodien (lschlundtbodien@cinop.nl) en sluit 1 oktober van 9.30-12.00 uur online of offline (bij AgrifoodPlaza in Den Bosch) aan bij de eerste bijeenkomst.

5oktober

Webinar Keuzeruimte binnen keuzedelen en meer....

Online webinar | 15.00 - 16.30 uur

Benieuwd naar de stand van zaken en actuele ontwikkelingen rondom keuzedelen gericht op doorstroom naar het hbo? Dit Webinar is niet alleen gericht op het delen van kennis, maar vooral op het delen van opgedane ervaringen én oplossingen. Het Webinar is informatief, met praktijkvoorbeelden, onderzoekinformatie en regelgeving.

7oktober

LOB in de ISK: LOB in alle lessen

Online | 15.00 - 16.30 uur

LOB helpt jongeren bij hun persoonlijke ontwikkeling, om meer beeld te krijgen van het werkveld en bij het vinden van een passende vervolgopleiding. Voor ISK leerlingen is dit zeker belangrijk!

Het hoofdthema van de bijeenkomst is: ‘LOB in alle lessen’. We brengen met elkaar in kaart wat leerlingen nodig hebben en gaan in gesprek over de rol die alle docenten kunnen (en moeten) spelen bij loopbaanontwikkeling. Je krijgt tips en handvatten om docenten te enthousiasmeren en te betrekken bij LOB. We delen concrete opdrachten en praktijkvoorbeelden om op een laagdrempelige manier LOB in vak lessen te integreren.

Na het hoofdthema komen twee sub thema’s aan de orde. Dit zijn:

  • het vmbo-diplomaprogramma op de ISK van het Da Vinci college in Leiden
  • In gesprek met een ISK- alumnus: welke vaardigheden zijn cruciaal voor een  succesvolle doorstroom? 

Bij aanmelding kan je kiezen om bij 1 van de sub sessies aanwezig te zijn.

Inschrijven

7oktober

Toptraject-symposium Wijs op reis in het beroepsonderwijs

Schouwburg Hengelo | 09.30 - 16.00 uur

Tijdens het symposium is er een ruime keuze aan inspiratiesessies met thema’s gelinkt aan kritische succesfactoren in de doorstroom vmbo-mbo-hbo, waaronder kans(on)gelijkheid, studentbegeleiding, talentontwikkeling, binding, betrokkenheid en motivatie.

Te gast zijn onder andere: cabaretier Peter Heerschop, sportcoach Jeroen Otter, de regisseurs van ‘Klassen’, Louise Elffers (o.a. directeur Kenniscentrum Ongelijkheid A’dam) en – vers van de pers – (demissionair) minister van OCW, Ingrid van Engelshoven.

7oktober

MBO voor dummies

Werk je nog maar kort in het mbo? Dan is deze online themasessie speciaal voor jou.

Online | 15.00 - 16.30 uur

Tijdens deze sessie komen de 'basics' over het mbo aan de orde: wie en hoe leiden we op, waarvoor leiden we op en wanneer kunnen we diplomeren? Aan de hand van de belangrijkste ontwikkelingen in het mbo maak je kennis met alles wat het mbo zo bijzonder maakt. Ook ontmoet je online collega's van andere mbo-scholen en deel je met hen ervaringen. De sessie wordt verzorgd door adviseurs van het Kennispunt MBO, bijgestaan door experts uit ons netwerk.

 

Inschrijven

12oktober

Webinar Regionale samenwerkingsverbanden gericht op doorstroom en LOB: Wat werkt?

Online webinar | 15.00 - 16.15 uur

Hoe zorg je ervoor dat je goede samenwerking met je partners in de regio realiseert? Welke elementen zijn van belang om het verbeteren van de doorstroom in jouw regio in samenwerking met elkaar te realiseren? Wat zorgt ervoor dat mensen zich ook echt verbonden voelen en met elkaar aan de slag gaan?

In opdracht van het Expertisepunt LOB is een onderzoek uitgevoerd naar de werkzame principes en ontwerpcriteria van succesvolle samenwerkingsverbanden op het gebied van doorstroom en aansluiting met een focus op LOB. Ben jij benieuwd naar de resultaten? En wil je graag meer weten over hoe je de samenwerking op het gebied van doorstroom en aansluiting in jouw regio kunt verbeteren? Meld je dan aan voor dit webinar!

Tijdens het webinar zal de onderzoeker (Kariene Mittendorff) een korte presentatie geven over de uitkomsten van het onderzoek. Ook komen verschillende deelnemers van regionale samenwerkingsverbanden aan het woord om in te gaan op hun eigen praktijkervaringen, inzichten en lessons learned. Er zal uitgebreid worden stilgestaan bij concrete handvatten en aanbevelingen waarmee je de samenwerking in je eigen regio verder vorm kunt geven. Tijdens de webinar is er voldoende gelegenheid om vragen te stellen.

Inschrijven

14oktober

LOB binnen het vavo

Online | 15.30 - 16.30 uur

Deze bijeenkomst is een vervolg op eerdere bijeenkomsten voor LOB-betrokkenen op het vavo. Ook als je niet eerder hebt deelgenomen aan deze bijeenkomsten, ben je van harte welkom om je in te schrijven! We gaan met elkaar in gesprek over LOB-thema's die interessant zijn voor het vavo en zorgen voor concrete tips en inspiratie waar je direct mee aan de slag kunt binnen je eigen school.

Meer weten? Neem contact op met de regio-contactpersonen van regio Noordwest:

Inschrijven

26november

Webinar Associate Degree, vanuit verschillende perspectieven

Online webinar | 15.00 - 16.30 uur

Tijdens deze bijeenkomst worden AD-opleidingen vanuit verschillende invalshoeken belicht: vanuit docenten, decanen en (studie)loopbaanbegeleiders, de voor- en vervolgopleidingen en de studenten zelf.

Thema’s die aan bod komen zijn onder andere:

  • de omschrijving van niveau 5;
  • de aansluiting van de Associate degree op mbo, vo, bachelor en het werkveld;
  • voorbeelden van inspirerend AD-onderwijs;
  • de ervaringen van studenten, docenten en werkgevers.

Geïnteresseerd, noteer de datum alvast in je agenda. Meer informatie volgt binnenkort.

16september

LOB in de vakles

Online | 15.00 - 16.15 uur

Waarom is LOB in de vakles belangrijk en hoe draagt dit bij aan het maken van loopbaankeuzes? En hoe neem je de vakdocenten hierin mee?

Tijdens deze werksessie brengen we met elkaar in kaart hoe LOB in de vakles vorm kan krijgen.

Neem voor meer informatie contact op met de regio-contactpersonen van regio West en Rijnmond/ZHZ

Inschrijven

Inschrijfformulier

Uw e-mailadres zal alleen worden gebruikt voor deze bijeenkomst en om jou eventueel hierover te benaderen indien hier aanleiding voor is. Jouw e-mailadres zal niet voor andere doeleinden worden gebruikt