Praktijkvoorbeelden LOB

Expertisepunt LOB
< overzicht

SPG Zuid-Holland Infra leidt BBL studenten op

SPG Zuid-Holland Infra is een opleidingsbedrijf in Waddinxveen waar BBL studenten uit heel Zuid-Holland worden opgeleid voor opleidingen in de Grond-, Weg- en Waterbouw. Denk hierbij aan functies als waterbouwer of machinist wegenbouwmachines. De opleidingen worden aangeboden van niveau 1 tot en met 4. Studenten werken vier dagen per week bij een leerbedrijf en volgen één dag per week onderwijs bij een van de aangesloten ROC’s: Techniek College Rotterdam en SOMA College Waddinxveen.

 

Organisatie en samenwerking
Sinds januari 2025 is Guillaume Huisraad directeur van SPG Infra. Samen met opleidingscoördinator Erik de Beijer is hij verantwoordelijk voor de begeleiding van de studenten en het contact met de leerbedrijven. SPG Infra werkt samen met zo’n 60 leerbedrijven in de regio. Binnen het BBL-traject is SPG verantwoordelijk voor de praktijkvakken, de begeleiding van de studenten én de BPV-bezoeken. De leerbedrijven zorgen op hun beurt voor een gekwalificeerde leermeester. De ROC’s verzorgen de algemene vakken (AVO) en dragen eindverantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de opleidingen en examinering.
 

Aanmelding en oriëntatie
Leerlingen die interesse hebben in een beroep in de GWW-sector kunnen zich aanmelden bij SPG Zuid-Holland Infra. Voorafgaand aan de aanmelding verzorgt SPG-voorlichting op vmbo-scholen, onder andere via informatiebijeenkomsten, het aanbieden van het keuzevak Infra (K17 en K18) voor de technisch georiënteerde vmbo-leerlingen en meeloopdagen en snuffelstages van twee dagen bij de aangesloten leerbedrijven. 

Van aanmelding tot werkplek
Nadat de leerling zich heeft aangemeld, volgt een intensief intakegesprek met Guillaume of Erik. Tijdens dit gesprek komen motivatie, opleidingsbeeld, ambities, kwaliteiten en persoonlijke omstandigheden van de student aan de orde. Ook ouders worden bij deze gesprekken betrokken. Het intakegesprek wordt afgesloten met een assessment. Met de verzamelde informatie zoekt SPG een passend leerbedrijf voor de student. Na een kennismakingsgesprek met de leermeester, leerlingbegeleider en de student, volgt inschrijving bij de BBL-opleiding van het mbo.
Guillaume benadrukt het belang van dit intakegesprek. Het vormt de brug tussen het LOB-traject op het vmbo en het praktijkgerichte leren in de infra-opleiding.

Intensieve begeleiding tijdens de opleiding
Tijdens de opleiding worden studenten nauwgezet begeleid. Guillaume en Erik zien de studenten wekelijks op school en bezoeken elk leerbedrijf minstens vier keer per jaar. Na twee weken opleiding vindt altijd een eerste voortgangsgesprek plaats tussen student, leermeester en opleidingscoördinator. Hierin worden doelen opgesteld op het gebied van vakinhoud, beroepshouding en sociale vaardigheden. Gedurende de opleiding worden deze doelen regelmatig besproken en bijgestuurd. Guillaume heeft hierbij bijzondere aandacht voor:

  • Zelfregie van de student
  • Tijdige signalering van problemen
  • Coaching van leermeesters bij pedagogische en didactische aspecten (door hoge werkdruk van de leermeester is er soms onvoldoende aandacht voor begeleiding van studenten op persoonlijk vlak)

Loopbaanontwikkeling en flexibiliteit
Ondanks een goede voorbereiding, blijkt soms dat het gekozen beroep toch niet goed aansluit bij de student. In zulke gevallen onderzoeken Guillaume en Erik samen met de student wat beter past, zodat ze binnen de branche behouden blijven. Zo nodig wordt het opleidingsprogramma aangepast.

Van student naar werknemer
Aan het einde van de opleiding begeleidt SPG Infra de studenten naar een passende vervolgstap. In veel gevallen worden zij in dienst genomen door hun leerbedrijf. Studenten die willen doorstuderen of elders aan de slag willen, worden ondersteund bij hun oriëntatie hierop. Guillaume en Erik helpen bij het in kaart brengen van netwerken en geschikte bedrijven. Voor praktische zaken, zoals sollicitatiebrieven schrijven, verwijzen zij naar de AVO-lessen van het mbo. 

Succesfactoren voor LOB binnen BBL
Volgens Guillaume zijn de volgende factoren cruciaal voor een succesvolle LOB-begeleiding:

  • Een betrokken leerlingbegeleider die goed contact maakt met de studenten, flexibel is en ervaring heeft met het voeren van loopbaangesprekken. 
  • Een leermeester die als rolmodel fungeert en ook buiten het eigen bedrijf kijkt naar wat het beste bij de student past.
  • Een leerbedrijf dat investeert in het opleiden van een student en zorgt voor een prettige en veilige werkomgeving 
  • Professionele docenten en begeleiders, die goed op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in het vakgebied
  • Korte lijnen tussen mbo-docenten, leermeesters en leerlingbegeleiders
  • Heldere afspraken over taken en verantwoordelijkheden tussen alle betrokken partijen
  • Toezicht vanuit het mbo op de kwaliteit van praktijkonderwijs en examinering 

Binnen SPG Infra wordt aan vrijwel al deze voorwaarden voldaan. LOB is geen los onderdeel, maar een geïntegreerd onderdeel van de begeleiding. Door nauwe samenwerking tussen de leermeesters, mbo-docenten en SPG-begeleiders ontstaat een leeromgeving waarin studenten zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Resultaat
Vrijwel alle studenten  stromen door na hun opleiding naar een beroep binnen de Grond-, Weg- en Waterbouw, hetzij in het oorspronkelijke vakgebied of in een verwante functie. Dankzij de persoonlijke begeleiding, sterke samenwerkingsstructuren en duidelijke visie op LOB, zorgt SPG Infra voor een soepele overgang van opleiding naar werk.

Contactpersoon: Guillaume Huisraad