Praktijkvoorbeelden LOB

Expertisepunt LOB
< overzicht

Loopbaanontwikkeling bij Scalda: Samen bouwen aan duurzame ontwikkeling van studenten én medewerkers

Binnen Scalda, het mbo in Zeeland, zijn loopbaanoriëntatie, -ontwikkeling en -begeleiding (LOB) en het principe van een Leven Lang Ontwikkelen (LLO) niet alleen belangrijk voor studenten, maar ook voor medewerkers. Deze thema’s vormen strategische speerpunten die bijdragen aan de kwaliteit en toekomstbestendigheid van het onderwijs én de organisatie.   

 

Eén visie, twee doelgroepen
Scalda gelooft dat goede loopbaanbegeleiding voor studenten hand in hand gaat met loopbaanontwikkeling van medewerkers. Sterker nog: het één kan niet zonder het ander. Wie als onderwijsprofessional het belang van LOB overtuigend wil overbrengen op studenten, moet het ook zelf ervaren en toepassen. Daarom kiest Scalda bewust voor een geïntegreerde aanpak, waarbij methodieken en uitgangspunten voor studenten en medewerkers zoveel mogelijk op elkaar aansluiten.


Loopbaanontwikkeling als gedeelde verantwoordelijkheid.

Om dit beleid duurzaam te verankeren, is het belangrijk dat loopbaanontwikkeling iets wordt van en voor iedereen binnen Scalda. Dat betekent dat zowel leidinggevenden als teams actief bijdragen aan de uitvoering en ondersteuning van loopbaanontwikkeling en -coaching.

Een speciaal beleidsdocument beschrijft hoe medewerkers hierin ondersteund kunnen worden. Het bevat heldere uitgangspunten, structuur en verantwoordelijkheden, met als kern zelfregie: medewerkers worden gestimuleerd om zelf richting te geven aan hun loopbaan en ontwikkeling.  


Drie uitgangspunten centraal:

  1. Onderdeel van employabilitybeleid
    Loopbaanontwikkeling is verankerd in het bredere employabilitybeleid en richt zich op de pijler Loopbaan en Mobiliteit. Het doel: medewerkers stimuleren in hun doorgroei en zo bijdragen aan de innovatie en kwaliteit van het onderwijs.
  2. Verbinding met student-LOB: Practice what you preach
    De loopbaancompetenties die voor studenten gelden, zijn óók van toepassing op medewerkers. Door deze thema’s zichtbaar terug te laten komen in het dagelijkse handelen, ontstaat een krachtig en geloofwaardig voorbeeld.
  3. Focus op talent en kracht
    Door te kijken naar wat medewerkers kunnen en waar hun talenten liggen, groeit het zelfvertrouwen en de motivatie. Dat leidt tot betere prestaties én sluit aan bij Scalda’s missie: "We helpen je het beste uit jezelf te halen."

 

Hoe wordt dit concreet vormgegeven?

  • Inzet van intern loopbaancoaches
    Binnen Scalda zijn meerdere interne loopbaancoaches actief, elk gekoppeld aan een deel van de organisatie. Zij begeleiden individuele medewerkers én ondersteunen teams en leidinggevenden in het vormgeven van loopbaanontwikkeling. Deze coaches combineren hun reguliere functie met enkele uren coachingstijd per week.
  • Coördinatie en gezamenlijke aanpak
    Een loopbaancoördinator zorgt samen met de interne coaches voor afstemming, een gedeelde werkwijze en borging van de kaders.
  • Pilot van twee jaar
    Om deze aanpak zorgvuldig te implementeren, start Scalda met een pilot van twee jaar. Door middel van monitoring en evaluaties wordt gekeken wat werkt en waar bijgestuurd moet worden. Op basis van de resultaten wordt besloten over het vervolg

 

Tips voor verduurzaming van het beleid:

  1. Werk met interne loopbaancoaches die bekend zijn met de organisatie. Zo krijgen medewerkers de kans om hun talenten beter te benutten.
  2. De interne loopbaancoaches zijn bekend met het HRM-beleid van de organisatie en kunnen medewerkers de weg wijzen.
  3. De Interne loopbaancoaches volgen een training, waarbij de LOB-competenties als basis en kapstok gebruikt worden om tot een gemeenschappelijke structuur en taal te komen. Iedere coach kan hieraan zijn eigen specifieke expertise aan toevoegen. 
  4. Als het gaat om loopbaanontwikkeling, heeft ieder zijn eigen rol, zie onderstaand schema. 

Meer weten?
Neem contact op met Anita Stoel, beleidsmedewerker HRM of mail naar loopbaanbeleid@scalda.nl