LOB-opdrachtenbank

Expertisepunt LOB

De LOB-opdrachten uit deze opdrachtenbank kan je op jouw school inzetten binnen het eigen LOB-programma. De opdrachten gaan uit van de loopbaancompetenties en dragen bij aan kansengelijkheid.

De LOB-opdrachten bestaan uit een docentenhandleiding en een jongerenopdracht en kunnen (met bronvermelding) gratis worden gedownload, geprint en gebruikt. Onze docentenhandleidingen zijn meestal met een kleine verandering aan te passen aan je eigen wensen of behoeftes. Je kunt bijvoorbeeld van een docentenhandleiding die speciaal is ontwikkeld voor de BPV kun je met een kleine aanpassing een opdracht maken voor stages binnen het vo.

Wil je zelf een LOB-opdracht maken, maak dan gebruik van onze formats voor de docentenhandleiding en jongerenopdracht. Beschik je over materiaal dat voor elke school vrij beschikbaar is en een aanvulling is op het bestaande aanbod? Stuur ons dan een bericht.

< overzicht

Arbeidsmarktkansen van jongeren onderzoeken

Bij het kiezen van een opleiding is het belangrijk dat jongeren goed geïnformeerd zijn.
 

Naast interesses en capaciteiten, kunnen de kansen op de arbeidsmarkt een overweging zijn bij het maken van een studiekeuze. Er zijn opleidingen met kansrijke arbeidsmarkt perspectieven en er zijn opleidingen waarvoor de kansen op de arbeidsmarkt minder gunstig zijn. Ook kan de loopbaanontwikkeling in 10 jaar van opleiding tot opleiding sterk verschillen. Goede voorlichting over kansen op werk en loopbaanperspectieven draagt bij aan een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Het kan ertoe leiden dat minder studenten kiezen voor opleidingen met matige arbeidsmarktperspectieven. Ook kan betere informatievoorziening leiden tot minder spijt achteraf.