LOB-kennisbank

Expertisepunt LOB
< overzicht

Hoe kun je mbo-studentes behouden in mbo-techniek en ICT?

Elk jaar stromen er studentes voortijdig uit bij bètatechnische mbo-opleidingen, ondanks dat het aantal vrouwen dat voor deze richting kiest toeneemt. De uitstroom van vrouwelijke studenten is op alle keuzemomenten hoger dan bij de mannelijke studenten. En dat is zonde, want de technische sector kan vrouwen goed gebruiken!

Het is daarom belangrijk dat medewerkers uit alle lagen van mbo-instellingen stappen zetten om vrouwelijke studenten te behouden. De wijzer “Beter Behouden" geeft docenten en studieloopbaanbegeleiders van mbo techniek- en ICT-opleidingen, inzicht in de studie-ervaringen van studentes. Daarnaast bevat deze wijzer praktische tips om te zorgen dat iedere studente zich thuis voelt en zich met plezier ontwikkelt tot een vakvrouw.

Deze wijzer bestaat uit zes thema’s en is bedoeld voor docenten en studieloopbaanbegeleiders van mbo techniek en ICT-opleidingen. Gebruikers van de wijzer kunnen de thema’s onafhankelijk van elkaar openen, in overeenkomst met het eigen takenpakket. We raden iedereen aan te starten met het thema ‘Voorbereiding’. Elk thema bevat een korte informatieve tekst en praktische tips.