Doorstroomactiviteiten vanuit het wo

ter voorbereiding op de overstap vanuit vwo en hbo

Expertisepunt LOB

Hoe bereid je leerlingen van het vwo en studenten op het hbo goed voor op de overstap richting het wo? Veel universiteiten organiseren activiteiten en hebben tools om dit proces te ondersteunen. Hieronder vind je een aantal van deze activiteiten.

Ken jij nog meer activiteiten of tools waarmee je leerlingen/studenten kunt voorbereiden op de overstap naar het wo? Stuur ons een bericht naar info@expertisepuntlob.nl

Profielkeuze

Het kiezen van een profiel is een belangrijk moment in de loopbaanontwikkeling van leerlingen. In het derde jaar maakt de leerling een keuze voor een van de vier profielen. Vanuit universiteiten worden verschillende activiteiten aangeboden die je kunt inzetten om leerlingen te helpen bij het maken van een bewuste profielkeuze.

Studiekeuze

Vanuit alle universiteiten worden activiteiten georganiseerd om leerlingen te ondersteunen bij het maken van de juiste keuze voor het wo. Denk aan open dagen, meeloopdagen en gastlessen. Kijk voor hulp bij studiekeuze en een overzicht van open dagen op studiekeuze 123. Op de website van de universiteit(en) vind je vervolgens meer informatie.

Wo-vaardigheden

Bovenbouwleerlingen kunnen door te oefenen met academische vaardigheden zich voorbereiden op het onderwijs aan de universiteit. 

Vanuit een samenwerking van de Vrije Universiteit van Amsterdam, Erasmus Universiteit, Maastricht University en Tilburg University wordt ook gewerkt aan een app die leerlingen helpt om hun probleemoplossend vermogen te ontwikkelen. 

Profielwerkstuk

Ouderbetrokkenheid

Ouders spelen een belangrijke rol in het studiekeuzeproces van hun kind. Universiteiten bieden materialen en tools aan om ouders te helpen hun kind te begeleiden bij het maken van de juiste studiekeuze.

Meer informatie over studeren aan de universiteit

Meer informatie over financiën, de student als vraagbaak, studies zoeken en vergelijken en studeren in het buitenland vind je o.a. via onderstaande links.