Inhoudsopgave:
Doorstroominformatie in het VO benutten voor LOB
Hoe doen mijn leerlingen het in het vervolgonderwijs? Dat is een veel gehoorde vraag op LOB-bijeenkomsten. Bij de VO-raad is in 2017 een pilot afgerond waar veel ervaring is opgedaan met het werken met doorstroomdata. Ook is er een handreiking voor het gebruik van deze data.

Ook de NRO verspreidt sinds dit jaar jaarlijks rapportages aan VO-scholen over hun doorstroomgegevens. Deze rapportages worden dit jaar voor het eerst gestuurd aan de VO-schoolbesturen. Voor meer informatie kan je terecht bij de VO-raad.
     Doorstroominformatie in het VO benutten voor LOBThemadag LOB: ‘Succesvol doorstromen; dat doen we samen!’
Op donderdag 11 januari organiseerde het Expertisepunt LOB een themabijeenkomst over samenwerken op het gebied van LOB. Carla Oonk inspireerde door haar verhaal over bruggenbouwers en vertelde over het type van samenwerking vanuit haar onderzoek over ‘Boundary Crossing’. Peter den Boer ging de discussie met de zaal aan over het betekenis geven aan echte arbeidservaringen.
Daarnaast waren er 11 workshops waar verschillende praktijkvoorbeelden centraal stonden en waar deelnemers met elkaar in gesprek konden gaan. Onderwerpen varieerden van LOB-samenwerking in de regio, doorstromen van vmbo naar mbo met LOB, samenwerken met hbo etc. De ruim 150 deelnemers kwamen uit zowel vmbo, havo/vwo, mbo als het hbo.

De volgende themabijeenkomsten zijn op 20 maart en 5 juni 2018.
     Themadag LOB: ‘Succesvol doorstromen; dat doen we samen!’LOB in het Nieuws
Afgelopen week was er volop aandacht voor LOB in het nieuws. Zo bericht het Algemeen Dagblad dat het aantal leerlingen op met name het praktijkgerichte vmbo verder daalt. In een reactie in de krant en op de radio gaf voorzitter van de VO-raad Paul Rosenmöller aan dat praktisch talent in onze samenleving wordt ondergewaardeerd. Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, reageert op de cijfers over de daling van het aantal vmbo-leerlingen in het voortgezet onderwijs in het Algemeen Dagblad en Achter het Nieuws. Kort samengevat: het vmbo bereidt jongeren voor op een praktijkopleiding, het mbo kwalificeert voor de arbeidsmarkt.

Een mooi praktijkverhaal hierover lees je op de website van NPO Radio 1 waarin Daniël Minnegal (27) vertelt dat hij over stapte van drie havo naar drie vmbo en daar geen moment spijt van heeft gehad. Lees hier zijn verhaal.
     LOB in het NieuwsOok interessant: 'Bouw mee aan LOB'
Op donderdag 8 februari 2018 organiseert de LOB-decanenvereniging NVS-NVL haar jaarlijkse congres: ‘Bouw mee aan LOB’. Een interessante dag voor alle LOB-ers in het vmbo, havo/vwo en mbo! Voor meer informatie en de aanmelding kunt u terecht op de website van NVS-NVL: www.nvs-nvl.nl
     Ook interessant: 'Bouw mee aan LOB'Wilt u geen berichten meer ontvangen van het ExpertisepuntLOB? Klik hier