Inhoudsopgave:
Raamwerk LOB gereed
Sinds vorige week is het Raamwerk LOB gereed. Euroguidance heeft dit servicedocument ontwikkeld voor loopbaanprofessionals met handvatten voor vormgeving en uitvoering van LOB-beleid binnen scholen.
Het raamwerk beschrijft de rollen en deskundigheid van de LOB-begeleiders, LOB-coördinatoren/ decanen en de beleidsmakers LOB voor vier aandachtsgebieden: visie en beleid, oriëntatie en begeleiding, organisatie en samenwerking. Klik hier voor het raamwerk.
De komende periode gaat het Expertisepunt LOB samen met Euroguidance en de LOB-decanenverenigingen NVS-NVL en VvSL aan de slag om met een handreiking en een digitale versie van het raamwerk zodat u het daarna nog beter kan inzetten op uw school. Vanzelfsprekend kunt u ook nu al aan de slag met het servicedocument!
 
     Raamwerk LOB gereedLOB en Burgerschap in het mbo
In het mbo zijn zowel loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) als burgerschap een generieke eis voor het mbo-diploma. In deze flyer hebben het Expertisepunt LOB en het Netwerk Burgerschap de overeenkomsten én verschillen op een rijtje gezet.
 
     LOB en Burgerschap in het mboIn het nieuws: Doorstromen na het vmbo
Afgelopen maand was er in het nieuws aandacht voor het doorstromen na het vmbo. Na berichtgeving van de NOS over de doorstroom van het vmbo naar de havo (nieuwsbericht) reageerde zowel de VO-raad (nieuwsbericht) als de MBO Raad (nieuwsbericht). Een onderwerp waar LOB een belangrijke rol bij speelt!
Wilt u meer informatie over doorstroomcijfers, kijk dan op onze website. Hier treft u onder andere het stappenplan aan over het benutten van doorstroomcijfers.
 
     In het nieuws: Doorstromen na het vmboOok interessant: ‘Bouw mee aan LOB’
Op donderdag 8 februari 2018 organiseert de LOB-decanenvereniging NVS-NVL haar jaarlijkse congres: ‘Bouw mee aan LOB’. Een interessante dag voor alle LOB-ers in het vmbo, havo/vwo en mbo! Voor meer informatie en de aanmelding kunt u terecht op de website van NVS-NVL: www.nvs-nvl.nl
 
     Ook interessant: ‘Bouw mee aan LOB’Uitgelicht: Doe de LOB-scan
Wilt u weten hoe het met LOB op uw school staat? Dan is het goed om samen met uw collega’s de LOB-scan te doen. Doel van de LOB-scan is om als school of opleiding zicht te krijgen hoe het met lob staat. De LOB-scan stelt vragen over verschillende onderwerpen van LOB en is een instrument om met elkaar in gesprek te gaan en te kijken waar de school op LOB-gebied staat. Op basis van de scan-uitkomsten kan dan samen bepaalt worden welke stappen de school of opleiding nog wil of moet zetten.
Op onze website treft u de LOB-scan aan; een versie voor het vo en een versie voor het mbo (LOB-scan). Met de excel-versies kunt u eenvoudig zelf aan de slag. Heeft u hier vragen of opmerkingen over, neem dan gerust contact op met het Expertisepunt LOB.
 
     Uitgelicht: Doe de LOB-scanWilt u geen berichten meer ontvangen van het ExpertisepuntLOB? Klik hier